8 Σεπτέμβριος 2013, 10:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:07

Όταν οι μύριοι χόρεψαν πυρρίχιο

  • Όταν οι μύριοι χόρεψαν πυρρίχιο

Ο Ξενοφών διηγείται με ζωντάνια και αμεσότητα γεγονότα που έζησε ο ίδιος, στον Εύξεινο Πόντο, στην Κύρου Ανάβαση, με τους μύριους να χορεύουν Πυρρίχιο στην Τραπεζούντα.

Το κύριο μέρος του έργου περιλαμβάνει την κάθοδο (κατάβασις) των μυρίων (μύριοι = 10.000), των 13.000 δηλαδή Ελλήνων μισθοφόρων που συμμετείχαν στην εκστρατεία και μετά από περιπετειώδη περιπλάνηση, κατά την υποχώρησή τους, έφτασαν στον Εύξεινο Πόντο το 400 π.Χ.

Η φιλοξενία των μυρίων στην Τραπεζούντα

Το Μάιο του 400π.χ. οι μύριοι μπήκαν στην Τραπεζούντα. Εκεί τους δέχτηκαν πολύ φιλικά και παρέμειναν για ένα μήνα. Γνώρισαν την πατροπαράδοτη φιλοξενία των Ελλήνων του Πόντου γιόρτασαν ελληνοπρεπώς χόρεψαν τον ένοπλο πυρρίχιο χορό και διοργάνωσαν αθλητικούς αγώνες προς τιμήν του ελληνικού δωδεκάθεου χαρακτηρίζοντας την Τραπεζούντα, πόλιν Ελληνίδα μεγάλη και ευδαίμονα εν τω Ευξείνω Πόντω. Αυτά ακριβώς αναφέρει ο Ξενοφών. Παντού οι Έλληνες τους υποδέχθηκαν και τους φιλοξένησαν και ο Ξενοφών έχει να λέει για αυτή τη φιλοξενία.

Ο δρόμος από τον Τίγρη στον Εύξεινο Πόντο

Ο Βρετανός ερευνητής είναι ο δρ. Τίμοθι Τίμφορντ, ηλικίας 59 ετών, πρώην αξιωματικός του ναυτικού, ύστερα από έρευνες 30 χρόνων, εντόπισε το δρόμο και τα σημεία απ' όπου πέρασαν οι Μύριοι, βαδίζοντας από τον Τίγρη ως τον Εύξεινο Πόντο, διαδρομή η οποία περιγράφεται στο βιβλίο “Κύρου Ανάβασις” του Ξενοφώντος. Μάλιστα ο Βρετανός ερευνητής υποστηρίζει ότι ανακάλυψε στα βουνά του Πόντου, ένα μεγάλο σωρό από ακατέργαστες πέτρες, τον οποίο σωρό ανήγειραν ο Ξενοφώντας με τους στρατιώτες του για να εορτάσουν το αίσιον τέλος της περιπέτειας τους.

[Για τη δημιουργία του άρθρου αντλήθηκαν πληροφορίες από clubs.pathfinder.gr - users.sch.gr - "Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου", του Κώστα Φωτιάδη]

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr