Γιατί έγινε τώρα το πραξικόπημα στην Τουρκία;

Την Παρασκευή 15 Ιουλίου εκδηλώθηκε μια εξαιρετικά σοβαρή προσπάθεια επιβολής στρατιωτικής χούντας στην Τουρκία, ένα πραξικόπημα που απέτυχε, κατά πάσα πιθανότητα λόγω εμπλοκής ξένης υπηρεσίας πληροφοριών η οποία ενημέρωσε την εθνική υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ), ο διοικητής της οποίας όπως και όλος ο μηχανισμός της υπηρεσίας αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν με τους πραξικοπηματίες.

Από τη στιγμή που ο διοικητής της ΜΙΤ έγινε παραλήπτης επίσημης ενημέρωσης από ξένη υπηρεσία, το πρώτο πράγμα που φρόντισε να κάνει ήταν να προβεί σε ενέργειες που θα του εξασφάλιζαν προσωπική απεμπλοκή από το πραξικόπημα. Στα πλαίσια των προσπαθειών αυτών έστειλε τον υποδιοικητή του να συναντηθεί με τον υπαρχηγό του ΓΕΕΘΑ και στη συνέχεια πήγε ο ίδιος στο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων και συναντήθηκε με τον Αρχηγό, στρατηγό Χουλουσί Ακάρ.

Από εκείνη τη στιγμή άρχισαν οι προσπάθειες και του Τούρκου Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων για απεμπλοκή από το πραξικόπημα.

Τις ίδιες προσπάθειες άρχισαν να κάνουν και οι άλλοι αρχηγοί, με αποτέλεσμα όσοι πραξικοπηματίες έμειναν εγκλωβισμένοι να βρεθούν προ του εξής διλήμματος: Ή τους πιάνουμε ή θα μας πιάσουν. Γι’ αυτό αποφασίστηκε η εκδήλωση του πραξικοπήματος στις 22:00 της Παρασκευής και όχι στις 05:00 του Σαββάτου, όπως προέβλεπε το σχέδιο επιχειρήσεων.

Απόδειξη ότι και ο Αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν στο «κόλπο», είναι το γεγονός ότι το ΓΕΕΘΑ, την Πέμπτη 21 Ιουλίου, εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία καλύπτει τον συλληφθέντα αντιπτέραρχο Ακίν Οζτούρκ, αυτόν που είδαμε στις φωτογραφίες με το τραυματισμένο αυτί! Τον κάλυψε το ΓΕΕΘΑ, για να μην αποκαλύψει τα όσα ξέρει και «κάψει» το σύνολο της ηγεσίας των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Να έλθουμε τώρα στο πραξικόπημα αυτό καθαυτό. Τι ήταν και γιατί εκδηλώθηκε τώρα.

Η κύρια αιτία της εκδήλωσης του πραξικοπήματος είναι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες διέρχονται σοβαρή κρίση εδώ και περίπου δυο χρόνια, κυρίως λόγω της επιλογής των ΗΠΑ να συμμαχήσουν με τους Κούρδους της Συρίας, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, γεγονός που θα οδηγήσει στην ίδρυση ενός δεύτερου, ομόσπονδου στην αρχή, κουρδικού κράτους, το οποίο όμως θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ίδρυση του τρίτου κουρδικού κράτους στα εδάφη του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν.

Επειδή οι εξελίξεις, μετά την επικείμενη απελευθέρωση της Ιεράπολης-Μένπετζ και της συνένωσης των κουρδικών καντονιών της Ροζάβα οδηγούν νομοτελειακά στην δημιουργία αυτόνομου κουρδικού κράτους και στην Τουρκία αλλά -εν καιρώ- και στην έξοδο των Κούρδων στη Μεσόγειο Θάλασσα, ο Ερντογάν, αφού προσπάθησε με αγωνιώδεις προσπάθειες να πείσει την Ουάσιγκτον να αλλάξει την πολιτική της, στράφηκε προς Ισραήλ και Ρωσία πριν από μερικές εβδομάδες.

Η κατάσταση αυτή, που επιδείνωσε ακόμα περισσότερο τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ήταν που οδήγησε τους πραξικοπηματίες να εκδηλώσουν τώρα το πραξικόπημα, υπολογίζοντας ότι ο Ερντογάν είναι ξεγραμμένος από την Ουάσιγκτον και άρα θα μπορούσαν πιο εύκολα να γίνουν αποδεκτοί από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ως η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας.

Αυτή είναι η κατάσταση, αυτό είναι το γεωπολιτικό αλλά και το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο εκδηλώθηκε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Όσο για την επόμενη ημέρα, κατά την άποψή μου δεν πρόκειται να άλλαζαν και πολλά στην πορεία των εξελίξεων αν επικρατούσαν οι στρατηγοί. Είτε με τον Ερντογάν είτε με τους στρατηγούς, ο λογαριασμός που στέκει πάνω στο τραπέζι των κυβερνώντων, ένας λογαριασμός που παραμένει απλήρωτος τα τελευταία εκατό χρόνια, έρχεται η ώρα που θα πρέπει να πληρωθεί από την Τουρκία. Όποιος και να την κυβερνά.

Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα και όχι το πραξικόπημα ούτε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο Ερντογάν.

Η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, ως χώρες που έχουν υποστεί πολλά από αυτήν την Τουρκία του «απλήρωτου» λογαριασμού, θα πρέπει να μην αιφνιδιαστούμε και να είμαστε έτοιμοι να παρακολουθήσουμε με ασφάλεια τα επόμενα επεισόδια του σίριαλ· να μην κολλάμε στο πραξικόπημα και τον Ερντογάν.

Τέλος πρέπει προσεκτικά και με ευθύνη απέναντι στον Ελληνισμό να προετοιμάσουμε από τώρα τη στρατηγική μας, με βάση αυτές τις προβλέψεις, που θα είναι εθνική στρατηγική του 21ου αιώνα.

Άλλωστε έχουμε και τον Καρανίκα στο στρατηγικό σχεδιασμό, οπότε μένουμε ήσυχοι… Αχ κατακαημένη Ελλάδα…