22 Ιούλιος 2016, 09:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούλιος 2016, 10:31

Πιθανή μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία – Τι λέει ο Ερντογάν

  • Πιθανή μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία – Τι λέει ο Ερντογάν
    Υποστηρικτές του Ερντογάν διαδηλώνουν στη γέφυρα του Βοσπόρου (φωτ.: ΑΠΕ-EPA/Sedat Suna)

Σοβαρά σφάλματα και παραλείψεις των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας που διευκόλυναν την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου παραδέχθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη συνέντευξή του μετά από την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι είναι πιθανό να υπάρξει και νέα απόπειρα μόνο που αυτή τη φορά «βρισκόμαστε σε μεγαλύτερη επαγρύπνηση».

Μιλώντας εφ’όλης της ύλης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, από το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «είναι ξεκάθαρο ότι υπήρξαν σοβαρά κενά και παραλείψεις στις υπηρεσίες μας πληροφοριών, δεν έχει κανένα νόημα να επιχειρήσουμε να το κρύψουμε ή να το αρνηθούμε. Το είπα στον επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών».


Ανυπωχώρητος στο θέμα της θανατικής ποινής ο Τούρκος πρόεδρος (φωτ.: ΑΠΕ-EPA/Deniz Torpak)

Σχετικά άνετος και ήρεμος ο Ερντογάν σε όλη τη διάρκεια της συνέντευξης διευκρίνισε ότι η συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAS) της Τουρκίας που είχε προγραμματιστεί για την 1η Αυγούστου μπορεί να συγκληθεί κατά μία εβδομάδα νωρίτερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Μπεναλί Γιλντιρίμ. Στόχος να επιβλέψει την αναδιάρθρωση των ένοπλων δυνάμεων.

«Συνεργάζονται όλοι μαζί για το τί μπορεί να γίνει, και (...) σύντομα θα αναδυθεί μια νέα δομή. Με τη νέα αυτή δομή, πιστεύω ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν νέο αίμα», είπε ο Ερντογάν.

Μετά από όσα έχουν γίνει, πρόσθεσε «νομίζω ότι τώρα θα πρέπει να έχουν πάρει πολύ σημαντικά μαθήματα. Αυτή η διαδικασία είναι διαρκής, δεν θα σταματήσουμε ποτέ, θα συνεχίσουμε πολύ ενεργά, έχουμε σχέδια».

Τι είπε για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε πως τίποτα δεν εμποδίζει την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης πέρα από τους τρεις μήνες, που θα ισχύσει αρχικά. «Το καθεστώς έκτακτης ανάγκης δεν είναι απαγόρευση κυκλοφορίας. Ο κόσμος θα βρίσκεται και πάλι στους δρόμους, κάνοντας τις δουλειές τους και συνεχίζοντας την καθημερινότητά του» είπε.


Αστυνομικοί και στρατιώτες περιπολούν σε όλα τα σημεία-κλειδιά της Κωνσταντινούπολης (φωτ.: ΑΠΕ-EPA/Deniz Torpak)

Πολιτικοί αναλυτές ανέφεραν πως μια παράταση θα επιτρέψει στην κυβέρνησή του να λάβει άμεσα μέτρα εναντίον των πραξικοπηματιών και στον πρόεδρο και το υπουργικό συμβούλιο να παρακάμψουν το Κοινοβούλιο ώστε να εφαρμόσουν νέους νόμους και να περιορίσουν ή να άρουν δικαιώματα και ελευθερίες όπως θέλουν.

Ο Ερντογάν είπε ότι το κίνημα του Τούρκου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, στον οποίο επιρρίπτει την ευθύνη για το πραξικόπημα, θα αντιμετωπιστεί ως «άλλη μια αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση».

Έσπευσε μάλιστα να κάνει παραλληλισμούς με τη μάχη της κυβέρνησής του εναντίον των Κούρδων μαχητών εδώ και τρεις δεκαετίες. «Θα συνεχίσουμε τη μάχη (...) όπου και να βρίσκονται.

Αυτά τα άτομα έχουν διεισδύσει στον κρατικό μηχανισμό της χώρας αυτής και έχουν επαναστατήσει εναντίον του κράτους», τόνισε, καλώντας τις πράξεις της Παρασκευής «απάνθρωπες» και «ανήθικες».

Σεβαστείτε το κράτος δικαίου
Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επαφή που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου στην άσκηση διώξεων κατά των πραξικοπηματιών.

Ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωσή του σημειώνει πως ο Αμερικανός αντιπρόεδρος «εξέφρασε την ανυποχώρητη υποστήριξή του για την τουρκική δημοκρατία και εξήρε την δέσμευση του τουρκικού λαού στους δημοκρατικούς θεσμούς». Συγκεκριμένα «ο αντιπρόεδρος παρότρυνε (τη χώρα) να διεξαγάγει τις έρευνες στους υπεύθυνους του πραξικοπήματος με τρόπους που ενδυναμώνουν την δημόσια εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς και στο κράτος δικαίου».