22 Ιούλιος 2016, 00:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιούλιος 2016, 08:56

Καταδικάζουν οι Γερμανοί τις πρακτικές Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

  • Καταδικάζουν οι Γερμανοί τις πρακτικές Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος
    Και νέα διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, το βράδυ της Πέμπτης 21 Ιουλίου, υπέρ του προέδρου Ερντογάν, οι επιλογές του οποίου όμως προκαλούν μεγάλη ανησυχία στη Δύση (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Απορρίπτει την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης στην απόπειρα πραξικοπήματος η συντριπτική πλειονότητα των Γερμανών, ενώ αντιτίθεται στην απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και στην πρόσβαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία Emnid για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου N24, το 81% των Γερμανών δεν δείχνει καμία κατανόηση στην αντίδραση του Τούρκου προέδρου μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Παράλληλα, το 64% θεωρεί ότι θα πρέπει να διατηρηθεί το υπάρχον καθεστώς βίζας, ως συνέπεια της παραπάνω επιλογής.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες θα εμπόδιζαν μάλιστα την πρόσβαση του Ταγίπ Ερντογάν στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ένα τρίτο αυτών δηλώνει ότι –παρά τις απρόβλεπτες συνέπειες– η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τους πρόσφυγες θα πρέπει να καταγγελθεί. Μόνο ένα 25% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει όπως πριν από τη συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση.

Ανήσυχη η Ευρώπη
Την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Τουρκία εξέφρασε εκ νέου η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με κοινή τους ανακοίνωση, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος για την Πολιτική Γειτονία και τις Πολιτικές για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν τόνισαν πως η ΕΕ είναι «ανήσυχη» για τις εξελίξεις έπειτα από την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που ενέκρινε και τυπικά την Πέμπτη με ψήφισμα της η τουρκική Βουλή.

Η Μογκερίνι και ο Χαν χαρακτήρισαν «απαράδεκτα» τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα από την κυβέρνηση της Τουρκίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της Δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης.