21 Ιούλιος 2016, 23:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούλιος 2016, 23:48

Σε αυξημένη επιφυλακή οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις

  • Πού τοποθετήθηκαν αντιστράτηγοι, αντιναύαρχοι, αντιπτέραρχοι
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΥΠΕΘΑ)

Μέτρα για την αποτελεσματικότερη επιτήρηση των συνόρων με την Τουρκία παίρνουν οι ένοπλες δυνάμεις, το Λιμενικό Σώμα και η Αστυνομία, μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα στις 15 Ιουλίου και προκειμένου να μην υπάρξει διείσδυση Τούρκων στρατιωτικών –που πιθανώς να εμπλέκονται στην υπόθεση– στο ελληνικό έδαφος.

Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές, τα μέτρα συζητήθηκαν στη σύσκεψη που έγινε νωρίτερα στο υπουργείο Εξωτερικών υπό την προεδρία του Νίκου Κοτζιά, με θέμα την αξιολόγηση της κατάστασης στην Τουρκία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.


Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών (φωτ.: Greece MFA/Twitter)

Ενεργό ρόλο στην επιτήρηση διαδραματίζει η πολεμική αεροπορία και συνδράμουν μονάδες της αεροπορίας στρατού που έχουν μετασταθμεύσει σε νησιά του Αιγαίου –διαθέτουν θερμικές κάμερες για τον εντοπισμό ατόμων στη θάλασσα– για το σκοπό αυτό. Συγκεκριμένα, έξι ελικόπτερα τύπου Apache και ακόμα ένα τύπου Super Puma βρίσκονται σε Κω, Λέρο και Ρόδο. Στα μέτρα εντάσσεται και η εντατικοποίηση των περιπολιών μονάδων του στόλου.

Μονάδα καταδρομών ήδη έχει αναπτυχθεί σε καίρια σημεία των συνόρων μας.

Οι δράσεις των ενόπλων δυνάμεων εξελίσσονται σε συνεργασία και συνεννόηση με το Λιμενικό Σώμα.