21 Ιούλιος 2016, 21:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούλιος 2016, 20:28

Η μεγάλη φυγή των 223.000 Ελλήνων επιστημόνων

  • Η μεγάλη φυγή των 223.000 Ελλήνων επιστημόνων
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μαργαρίτα Κιάου)

Η ανεργία, η δυσμενής οικονομική συγκυρία, αλλά και η έλλειψη μέριμνας από την πολιτεία για την παροχή ευκαιριών αριστείας και εξέλιξης διόγκωσαν τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της εκροής ανθρώπινου κεφαλαίου, (brain drain), όπως αναφέρει ειδική μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε 223.000 νέοι, ηλικίας 25-39 ετών, εγκατέλειψαν τη χώρα αναζητώντας μια καλύτερη τύχη σε χώρες του εξωτερικού, την περίοδο από το 2008 έως το 2013.

Το σύγχρονο κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα αφορά κυρίως νέους, άγαμους και με υψηλή μόρφωση. Η μελέτη καταλήγει σε τέσσερα χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία συνοψίζονται στα εξής:

  1. Το φαινόμενο ως σύμπτωμα της πρόσφατης κρίσης έχει αναπτύξει δυναμική όσον αφορά το μέγεθος, την ένταση και τη διάρκειά του.
  2. Εκείνοι που εγκαταλείπουν τη χώρα ανήκουν στο εργατικό δυναμικό με υψηλή μόρφωση, εξειδίκευση, μεγάλη κινητικότητα και απασχολησιμότητα.
  3. Αν και η βαθιά και παρατεταμένη υφεσιακή διαταραχή αποτέλεσε την αφορμή για την εκδήλωση του φαινομένου, τα βαθύτερα αίτιά του θα πρέπει να αναζητηθούν όχι μόνο στην πρόσφατη αρνητική μακροοικονομική συγκυρία αλλά και στις χρονίζουσες αδυναμίες του εγχώριου παραγωγικού υποδείγματος.
  4. Στην εξήγηση του φαινομένου δεν θα πρέπει να παραγνωριστούν η υστέρηση του εγχώριου εκπαιδευτικού συστήματος στην παραγωγή υψηλής ποιότητας ανθρώπινου κεφαλαίου αλλά και η αδυναμία της εγχώριας οικονομίας να διατηρήσει και να προσελκύσει ταλαντούχους ανθρώπους.