21 Ιούλιος 2016, 16:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούλιος 2016, 15:24

Ισλαμοποίηση και θανατική ποινή κόκκινο πανί για την Ευρώπη

  • Ισλαμοποίηση και θανατική ποινή κόκκινο πανί για την Ευρώπη
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΕΡΑ)

Την ώρα που η Τουρκία, με αφορμή την απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, μετατρέπεται αργά αλλά σταθερά σε κράτος-δυνάστη για τους πολίτες της, όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποιούν ότι διακινδυνεύει να βάλει τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα μέτρα που λαμβάνει ο Ερντογάν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος δείχνουν ότι η Τουρκία «βαδίζει προς λάθος κατεύθυνση», δήλωσε σήμερα ο Έλμαρ Μπροκ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης επέκρινε τις ενέργειες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα την Άγκυρα.


Έλμαρ Μπροκ (φωτ.: ΑΠΕ-ΕΡΑ)

«Το κύρος του Ερντογάν βασίζεται στην οικονομική πρόοδο της χώρας και αυτή εξαρτάται ουσιαστικά από την ΕΕ η οποία πρέπει να θέσει την εξάρτηση αυτή σε πρώτο πλάνο» είπε.

«Με τη συμπεριφορά του τραυματίζει όχι μόνο τη δημοκρατία, αλλά και τα ίδια τα συμφέροντά του. Η Τουρκία δεν είναι πλέον κράτος δικαίου» πρόσθεσε ο Γερμανός πολιτικός.

Θανατική ποινή και ΕΕ
Για το θέμα της επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία ο Έλμαρ Μπροκ είπε ότι αν ο Ερντογάν χρησιμοποιήσει το αποτυχημένο πραξικόπημα για να μετατρέψει τη χώρα του σε ένα ισλαμικό αυταρχικό κράτος, αυτό θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Το να αντιδράς σε συγκεκριμένες καταστάσεις με την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι μεν νόμιμο, όπως γίνεται και στη Γαλλία, αλλά «το θέμα είναι πώς το χρησιμοποιεί κανείς. Το γεγονός ότι λίγες μόνον ώρες μετά από το πραξικόπημα υπάρχει μία λίστα με 3.000 δικαστές και εισαγγελείς, οι οποίοι απολύθηκαν, όπως επίσης και η απαγόρευση της ελεύθερης έκφρασης και οι απειλές κατά δημοσιογράφων δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία βαδίζει προς την λάθος κατεύθυνση, η οποία οδηγεί μακριά από την Ευρώπη», τόνισε ο Μπροκ.

Πώς απαντά η Τουρκία
Έμμεση απάντηση στον Γερμανό χριστιανοδημοκράτη αλλά και όλους όσοι εκφράζουν ανάλογους φόβους τις τελευταίες μέρες επιχείρησε να δώσει ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ.

«Η δημοκρατία στην Τουρκία είναι ισχυρότερη από ποτέ μετά από την αποτυχία του στρατιωτικού πραξικοπήματος, ενώνοντας τους Τούρκους από όλο το πολιτικό φάσμα» είπε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο Μεχμέτ Σιμσέκ είπε ακόμη πως η τουρκική οικονομία της αγοράς θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά παρά τις πρόσφατες πολιτικές δονήσεις και την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης για περίοδο τριών μηνών.