21 Ιούλιος 2016, 12:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούλιος 2016, 12:10

Οι διαδηλώσεις στην Αυστρία υποκινούνται ευθέως από την Τουρκία

  • Οι διαδηλώσεις στην Αυστρία υποκινούνται ευθέως από την Τουρκία
    Διαδηλώσεις υποστήριξης στον Ερντογάν δεν γίνονται μόνο στην Τουρκία αλλά και στην Αυστρία (φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)

Τον Τούρκο πρεσβευτή στη χώρα καλεί η Αυστρία, προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις για τη σχέση των διαδηλώσεων που γίνονται στην κεντροευρωπαϊκή χώρα υπέρ του Ερντογάν, με την Άγκυρα. Τη δήλωση έκανε στο τηλεοπτικό δίκτυο ORF ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτζ.

«Έχουμε ενδείξεις ότι οι διαδηλώσεις υπέρ του Ερντογάν που έγιναν στη Βιένη υποκινήθηκαν απευθείας από την Τουρκία κάτι απαράδεκτο, για το οποίο θα διαμαρτυρηθούμε».

Ο Κουρτζ είπε επίσης ότι η Αυστρία «θέλει να ξεκαθαρίσει προς ποια κατεύθυνση θα πάει η Τουρκία» και δια της κλήσης προς τον Τούρκο πρεσβευτή να μάθει αν η Άγκυρα ενθάρρυνε τις διαδηλώσεις.

Η αντίδραση της Γερμανίας
Λίγες ώρες μετά την απόφαση Ερντογάν να κηρυχτεί η Τουρκία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να περιορίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο μικρότερο αναγκαίο διάστημα, και να θέσει τέρμα στο μέτρο σύντομα. Σε δηλώσεις που έκανε αργά χθες, ο Στάινμαγιερ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου και να διατηρήσει την αίσθηση του μέτρου στις αντιδράσεις της για το αποτυχημένο πραξικόπημα της Παρασκευής.

«Μόνον η αποδεικτέα συμμετοχή σε παράνομες πράξεις θα πρέπει να δίνει το έναυσμα για κυβερνητική δράση, όχι οι υποψίες πολιτικής τοποθέτησης», τόνισε με νόημα ο Στάινμαγιερ.