21 Ιούλιος 2016, 11:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούλιος 2016, 11:16

Πορεία μοτοσικλετιστών στην Ευρώπη στη μνήμη των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού (βίντεο)

  • Πορεία μοτοσικλετιστών στην Ευρώπη στη μνήμη των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού (βίντεο)
    Φωτ. αρχείου από την πορεία διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Ισαάκ στην Αθήνα (13/8/1996). Στις 16 Αυγούστου δολοφονήθηκε και ο Σ. Σολωμού... (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Με στόχο να ενημερώσουν για το Κυπριακό και για τη δολοφονία των δύο νέων ανθρώπων που έπεσαν νεκροί από τα πυρά των Τούρκων, του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, 42 μοτοσικλετιστές ξεκίνησαν στις 16 Ιουλίου από το Βερολίνο και περνώντας από Πράγα, Βουδαπέστη, Σόφια, Βελιγράδι, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Αθήνα θα καταλήξουν στις 30 Ιουλίου στην Κύπρο.

Η «Πορεία Ελευθερίας» γίνεται 20 χρόνια τώρα και τον επόμενο χρόνο θα ξεκινήσει εκστρατεία χρηματοδότησης, ώστε να κατασκευαστεί μνημείο για τους δύο νέους ήρωες.

Το δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη χθες ο εκ των συμμετεχόντων Ανδρέας Πετεμερίδης, ενώ ο Νίκος Ιωαννίδης τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή έχει ως στόχο να αντιπαλέψει την λήθη και τον «ωχαδερφισμό». «Μπορεί να φαινόμαστε λίγοι, αλλά πάντα οι λίγοι έκαναν τη διαφορά. Ο κόσμος εμπνέεται από αυτή την προσπάθεια και σιγά - σιγά μας αγκαλιάζει», τόνισε η Παντελίτσα Γιόκα.


Το ξεκίνημα των μοτοσικλετιστών και ο στόχος

Την «Πορεία Ελευθερίας» διοργανώνει η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού» που, όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, είναι μια ακομμάτιστη ομάδα νέων, η οποία ιδρύθηκε το 2008. Συμμετέχουν 42 άντρες και γυναίκες με 30 μηχανές, ενώ μαζί τους είναι η κόρη του Τάσου Ισαάκ, Αναστασία και η αδελφή του Άντρη.

Σήμερα στο Βόλο θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου ενώ το Σάββατο οι νέοι θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την Κυριακή θα καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στην Κύπρο στις 30 Ιουλίου.

Ο Τάσος Ισαάκ δολοφονήθηκε στις 11 Αυγούστου 1996 κατά τη διάρκεια αντικατοχικής διαδήλωσης και ο Σολωμός Σολωμού πέντε ημέρες αργότερα, στην κινητοποίηση για την κηδεία του Ισαάκ, στις 16 Αυγούστου, όταν επιχείρησε να κατεβάσει την τουρκική σημαία από τον ιστό στη Δερύνεια. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Τουρκία. Δεν έγινε καμία σύλληψη!