21 Ιούλιος 2016, 09:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούλιος 2016, 09:51

Στο δικαστήριο σήμερα οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί

  • Στο δικαστήριο σήμερα οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί
    Το ελικόπτερο των Τούρκων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Αλεξούδης)

Ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αλεξανδρούπολης οδηγούνται στις 12 το μεσημέρι, οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, που κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα καθώς και για ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση (οι επτά) και εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό εναέριο χώρο (ο πιλότος του ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη).

Οι οκτώ, που οδηγήθηκαν με άκρα μυστικότητα από τις Φέρες Έβρου στην Καβάλα για λόγους ασφαλείας, είχαν ζητήσει τριήμερη αναβολή. 

Στη δίκη πρόκειται να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας αστυνομικός που τους συνέλαβε, για να ακολουθήσουν οι απολογίες των στρατιωτικών ενώ η απόφαση αναμένεται να ληφθεί εντός της ημέρας.

Η εκ των συνηγόρων των συλληφθέντων Βασιλική Μαρινάκη διέψευσε, μιλώντας στην Καθημερινή, δημοσιεύματα που εμφάνιζαν τους εντολείς της να έχουν πετάξει τον οπλισμό τους προτού προσγειωθούν στην Ελλάδα, δηλώνοντας ότι εξαρχής δεν έφεραν όπλα. Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι οι στρατιωτικοί κατέθεσαν στην Ελληνική Αστυνομία ότι ξήλωσαν και έριξαν στη θάλασσα εξάρτημα του ελικοπτέρου το οποίο περιείχε συντεταγμένες και στρατιωτικούς χάρτες, προκειμένου να μην πέσει στα χέρια των Ελλήνων. 

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, οι άλλες δύο συνήγοροι των στρατιωτικών, Κατερίνα Δαπουδάνη και Μένια Πολυχρόνη, ανέφεραν ότι ουδέποτε δόθηκε σχετική κατάθεση στις ελληνικές αρχές από τους εντολείς τους.

Η υπόθεση των οκτώ είναι υψηλής πολιτικής αξίας δεδομένου ότι οι τουρκικές Αρχές έχουν ζητήσει μετ’ επιτάσεως την έκδοσή τους ισχυριζόμενοι ότι οι στρατιωτικοί της Αεροπορίας του τουρκικού Στρατού συμμετείχαν στο πραξικόπημα.