20 Ιούλιος 2016, 23:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούλιος 2016, 23:09

Τουρκία: Πάνω από 60.000 εκκαθαρίσεις

  • Τουρκία: Νεκρός τζιχαντιστής που φέρεται να ετοίμαζε βομβιστική επίθεση
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται στην Τουρκία το κύμα των εκκαθαρίσεων στο δικαστικό σώμα, στις ένοπλες δυνάμεις, στο δημόσιο τομέα και στην παιδεία, στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος της Παρασκευής. Μέχρι σήμερα πάνω από 60.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δικαστικοί, δημόσιοι υπάλληλοι και εκπαιδευτικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, έχουν συλληφθεί ή αντιμετωπίζουν έρευνα σε σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Μετά την απόφαση του τουρκικού υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει τις άδειες και να θέσει σε διαθεσιμότητα χιλιάδες δασκάλους και πανεπιστημιακούς, η κυβέρνηση απαγορεύει τώρα στους ακαδημαϊκούς να πραγματοποιούν επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό, κάνοντας λόγο για «προσωρινό» μέτρο. Το τουρκικό υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως διέκοψε την λειτουργία 626 ιδρυμάτων στο πλαίσιο της εν εξελίξει εκκαθάρισης των κρατικών θεσμών από τους υποστηρικτές του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος. Όπως ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου, η πλειοψηφία των ιδρυμάτων είναι ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες.

Ακόμη, δύο μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας συμπεριλαμβάνονται σε μια ομάδα 113 δικαστικών που συνελήφθησαν σήμερα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν επίσημα και σε έναν υπασπιστή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την ίδια πηγή. Την Τετάρτη ανακοινώθηκε, επίσης, ότι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα άλλοι 900 αστυνομικοί που υπηρετούσαν στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, την Άγκυρα. Επιπλέον, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θέτει υπό έρευνα όλους τους στρατοδίκες και τους εισαγγελείς των στρατοδικείων και έχει ήδη θέσει σε διαθεσιμότητα 262 από αυτούς, ανέφερε το NTV.