20 Ιούλιος 2016, 22:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιούλιος 2016, 09:56

Το Μουσείο Καραθεοδωρή θα στεγαστεί στην Τσανάκλειο Σχολή

  • Το Μουσείο Καραθεοδωρή θα στεγαστεί στην Τσανάκλειο Σχολή
    Κάρτα με την Τσανάκλειο Σχολή, που φέρει το γραμματόσημο με το κτήριο και σφραγίδα του ταχυδρομείου Κομοτηνής (φωτ.:Κομοτηνή Παλιές Φωτογραφίες/ Facebook)

Ένα από τα πιο εμβληματικά κτήρια της Θράκης, η Τσανάκλειος Σχολή, που ανακαινίζεται, θα είναι το νέο σπίτι του Μουσείου Καραθεοδωρή και της δημοτικής βιβλιοθήκης της Κομοτηνής. Την ευχάριστη είδηση ανακοίνωσε ο διευθυντής του μουσείου Θανάσης Λιπορδέζης, σε εκδήλωση της Λέσχης Κομοτηναίων, όπου έδωσε το παρών και ο επιστημονικός σύμβουλος του μουσείου Νίκος Λυγερός.

Όπως εξήγησε ο Θανάσης Λιπορδέζης, που είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή, γνωστοί Έλληνες μαθηματικοί που διαθέτουν μεγάλες μαθηματικές βιβλιοθήκες θέλουν να τις προσφέρουν στο μουσείο. Μάλιστα στην αίθουσα διαλέξεων της Τσανακλείου θα προβάλλονται βίντεο με τη ζωή και το έργο του φημισμένου Θρακιώτη μαθηματικού.

Οι επισκέπτες του μουσείου και κυρίως τα παιδιά θα μπορούν χρησιμοποιώντας τα μαθηματικά του Καραθεοδωρή να παίζουν μαθηματικά παιχνίδια, τα οποία δημιούργησαν ο Νίκος Λυγερός και ο Θανάσης Λιπορδέζης.

Η Τσανάκλειος Σχολή θεωρείται χαρακτηριστικό κτήριο από ιστορική και αρχιτεκτονική άποψη του Δήμου Κομοτηνής.

Ανεγέρθηκε με δωρεά του ευεργέτη Νέστορος Τσανακλή. Είναι ένα τριώροφο διατηρητέο κτήριο εμβαδού 1.145 τ.μ. σε οικόπεδο επιφανείας 3.509 τ.μ. Η αγορά του οικοπέδου στο Δημοτικό Κήπο, του Μιλλιέτ Μπαχτσέ, έγινε το 1905.