21 Ιούλιος 2016, 15:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Αύγουστος 2016, 14:33

Οι συναντήσεις της ΠΑΣΕΠΟΝ με τα πολιτικά κόμματα, την Προεδρία της Δημοκρατίας και τη ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού – Ρεπορτάζ

  • Οι συναντήσεις της ΠΑΣΕΠΟΝ με τα πολιτικά κόμματα, την Προεδρία της Δημοκρατίας και τη ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού – Ρεπορτάζ
    Τα μέλη της ΠΑΣΕΠΟΝ – Κ. Σαμουρκασίδης, Β. Κράφτσενκο, Άλκης Αναστασιάδης, Άννα Ηλιάδου (φωτ.: Κ. Τσενκελίδης)

Πέτυχε το στόχο του το διήμερο συναντήσεων (18-19 Ιουλίου) της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακής Νεολαίας (ΠΑΣΕΠΟΝ) με φορείς της ελληνικής πολιτείας καθώς όλοι αγκάλιασαν το όραμα τους και το έργο τους σχετικά με την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας. Οι συζητήσεις ήταν γόνιμες και εποικοδομητικές, και μέρος τους επικεντρώθηκε στο ζήτημα της Γενοκτονίας και την προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισής της.

Μετά την παρουσία τους στη Βουλή και τις επαφές με τους αρμόδιους υφυπουργούς Παιδείας και Εξωτερικών, Θ. Πελεγρίνη και Γ. Αμανατίδη αντίστοιχα, το πρόγραμμα της ΠΑΣΕΠΟΝ προέβλεπε κατά τη δεύτερη ημέρα επίσκεψη στο διπλωματικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας και συναντήσεις με αντιπροσωπείες Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Επίσης, περιελάμβανε επαφές στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

Στην πρώτη επίσκεψή της στο Προεδρικό Μέγαρο η ΠΑΣΕΠΟΝ συναντήθηκε με την διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου και πληρεξούσια υπουργό Β΄ του υπουργείου Εξωτερικών, Αικατερίνη Κόικα, καθώς λόγω φορτωμένου προγράμματος ο Πρ. Παυλόπουλος δεν μπορούσε να είναι παρών.


Αντώνης Σγουρόπουλος (αριστερά), Αικατερίνη Κόικα και Εύα Παπαδάτου (κέντρο) μαζί με τα μέλη της ΠΑΣΕΠΟΝ

«Είμαστε ενήμεροι για τις εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνετε και είμαστε πάντα ανοιχτοί για να σας υποδεχτούμε. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ευαισθησία για τα θέματα που αφορούν τον ποντιακό ελληνισμό και στις δράσεις του σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα. Γι’ αυτό είμαστε μαζί σας σε ό,τι κάνετε», είπε στην αντιπροσωπεία η Αικατερίνη Κόικα.

Η 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας έγινε με την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, γεγονός που δείχνει και την αμέριστη στήριξή του.

Η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Γενοκτονίας: «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εστιάζει στο γεγονός ότι εμείς δεν αναζητούμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας με κάποια εκδικητικότητα ή επιθετικότητα αλλά απλά για να μην ξεχνάμε. Σε καμιά περίπτωση δεν γίνεται να μην τη διεκδικείς, γιατί η απαλοιφή της ιστορικής μνήμης ενδεχόμενα οδηγεί σε επαναλήψεις της ιστορικής βαρβαρότητας.

»Είναι θέμα ιστορικού δικαίου, και δικαίωσης εκείνων που χάθηκαν, των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για να ορθοποδήσουν και να διαφυλάξουν όσα μπορούσαν».

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΠΟΝ Άλκης Αναστασιάδης εξέφρασε για μια ακόμα φορά την πρόθεση της Επιτροπής η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας να καταστεί θεσμός. «Πρέπει να δίνουμε κίνητρα στους Έλληνες του εξωτερικού και μη, να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα και να έρχονται σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό».


Ο Άλκης Αναστασιάδης παραλαμβάνει το βιβλίο από την Αικατερίνη Κοίκα

Ως αναγνώρισή της δράσης τους και ως χαρακτηριστικό δείγμα της υποστήριξής τους, όλοι στο Διπλωματικό Γραφείο από κοινού αποφάσισαν να δωρίσουν στα μέλη της ΠΑΣΕΠΟΝ μια εξαιρετική έκδοση βιβλίου Η ιστορία της ελιάς· ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής λαογραφίας, που συνδέεται άμεσα με τον αγώνα για τη γλώσσα και την παιδεία.

Στήριξη στα σχέδια της ΠΑΣΕΠΟΝ, όπως τους παρουσιάστηκαν, εξέφρασαν και οι αντιπροσωπείες των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης η ποντιακής καταγωγής βουλευτής Χαρούλα Κεφαλίδου υποδέχτηκε τα μέλη της ΠΑΣΕΠΟΝ με μεγάλη χαρά και δήλωσε αισιόδοξη για το εγχείρημά τους, αναφέροντας ότι είναι διαθέσιμη να τους βοηθήσει όπως μπορεί. Στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ήταν παρόντες οι βουλευτές Σάββας Αναστασιάδης, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Ιωάννης Τραγάκης, Κωνσταντίνος Τσιάρας καθώς και ο πρώην βουλευτής Παναγιώτης Σκανδαλάκης. Η ΠΑΣΕΠΟΝ είχε την τύχη να συναντήσει και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος παρά το φορτωμένο πρόγραμμά του συζήτησε για λίγη ώρα με τα μέλη της.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (κέντρο) και τα μέλη της ΠΑΣΕΠΟΝ

Από την πλευρά τού ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Δημήτρης Εμμανουηλίδης και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή τα μέλη της ΠΑΣΕΠΟΝ και ζήτησαν να μάθουν περισσότερα για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, παρά το ελάχιστο του χρόνου που είχε στη διάθεση του, ενημερώθηκε για τα σχετικά με την Παγκόσμια Ολυμπιάδα.

Τέλος, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ Γεώργιος Λαζαρίδης και Δημήτρης Καμμένος εξέφρασαν την στήριξή τους στις δράσεις του ποντιακού ελληνισμού, τονίζοντας το γεγονός ότι η εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία Ποντίων και Αρμενίων στους Στύλους του Ολυμπίου Διός διοργανώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με σημαντική την προσφορά του προέδρου τους και υπουργού Πάνου Καμμένου.


Ο Μιχάλης Κόκκινος (κέντρο), η Εύα Παπαδάτου (δεξιά) μαζί με τα μέλη της ΠΑΣΕΠΟΝ

Τελευταία αλλά και ιδιαίτερης σημασίας ήταν η συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Μιχάλη Κόκκινο. Η ΓΓΑΕ χρηματοδότησε με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό το έργο της ΠΑΣΕΠΟΝ για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας. Ο Μιχάλης Κόκκινος συνεχάρη τους νεολαίους για το σπουδαίο έργο τους και τόνισε ότι θα τους στηρίζει συνεχώς και στο μέλλον στις μετέπειτα δράσεις τους. Αναφορά έκανε και στο ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Δεν μπορούν να ξεχάσουν αυτοί που έχουν υποστεί γενοκτονίες, όπως ο λαός των Ποντίων. Το έγκλημα που συντελέστηκε εις βάρος του λαού μας στον Πόντο ήταν ο ορισμός της Γενοκτονίας όπως αυτή ορίζεται στο Διεθνές Ποινικό Δίκαιο. Η ιστορία είναι αμείλικτη και λέει μονάχα την αλήθεια.

»Σιγά σιγά θα πείσουμε τους ανθρώπους για αυτό το γεγονός για την ηθική αποκατάσταση των ανθρώπων που χάθηκαν άδικα και με τόσο σκληρό και απάνθρωπο τρόπο, για να ησυχάσουν οι ψυχές τους και να αναπαυθούν.

»Το φως της κανδήλας το κρατούν συνέχεια αναμμένο οι άνθρωποι ως ένα είδος εξιλέωσης γιατί έχουν τον καημό ότι έχασαν κάποιον που δεν έχει αναπαυθεί ακόμα η ψυχή του» δήλωσε συγκινημένος ο Μιχάλης Κόκκινος.

Η ΠΑΣΕΠΟΝ προετοιμάζεται πια για το τελικό στάδιο της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας στην θα συμμετέχουν δεκατέσσερις νέοι από εννιά χώρες. Συγκεκριμένα, το διάστημα 24 με 31 Αυγούστου 2016 οι φιναλίστ θα παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση του ΑΠΘ στο Ποσείδι Χαλκιδικής και το διάστημα 1-3 Σεπτεμβρίου 2016 θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη για την τελική δοκιμασία.

Στις 2 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Εναρκτήρια Εκδήλωση για την Ολυμπιάδα στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και αμέσως μετά οι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν προκειμένου να αναδειχθούν οι τρεις νικητές. Στις 3 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, η Τελετή Λήξης της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας.

Κείμενο, φωτογραφίες: Κώστας Τσενκελίδης

Gallery