20 Ιούλιος 2016, 18:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούλιος 2016, 18:45

Όπλα και εξοπλισμό πέταξαν οι 8 Τούρκοι πριν έρθουν στην Ελλάδα

  • Όπλα και εξοπλισμό πέταξαν οι 8 Τούρκοι πριν έρθουν στην Ελλάδα
    Στιγμιότυπο από την προσαγωγή των Τούρκων στρατιωτικών στον εισαγγελέα στην Αλεξανδρούπολη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Αλεξούδης)

Πρωταγωνιστές στο διπλωματικό-στρατιωτικό θρίλερ που εκτυλίσσεται επί ελληνικού εδάφους τις μέρες που ακολούθησαν μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, παραμένουν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που αυτομόλησαν στη χώρα μας, καθώς όπως οι ίδιοι αποκάλυψαν πέταξαν εξοπλισμό και όπλα από το ελικόπτερό τους πριν να προσγειωθούν στην Αλεξανδρούπολη.

Ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης όπως το protothema.gr και το iefimerida.gr, επικαλούμενα πηγές της ΕΛΑΣ, αναφέρουν πως οι αξιωματικοί του τουρκικού στρατού πριν να πετάξουν για την Ελλάδα φρόντισαν να κάνουν προηγουμένως όλες τις απαραίτητες κινήσεις που προβλέπονται βάσει εντολών που είχαν για περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.

Εξαφάνισαν οπλισμό, ηλεκτρονικά συστήματα, σχέδιο πτήσης, στρατιωτικούς χάρτες και εγχειρίδια, ενώ αφαίρεσαν κάθε διακριτικό από τις στολές τους.

«Μόλις αποφασίσαμε να φύγουμε για την Αλεξανδρούπολη βγάλαμε τα όπλα μας από τις θήκες και τα πετάξαμε στο έδαφος στο ξέφωτο κοντά στο πεδίο άσκησης. Πετάξαμε και τις θήκες μας. Μετά έπρεπε να σκεφτούμε τι θα κάνουμε με το σύστημα που υπάρχει στο ελικόπτερο και είναι καταχωρημένες συντεταγμένες, στρατιωτικοί χάρτες αλλά και οι τελευταίες διαδρομές και επιχειρήσεις του ελικοπτέρου. Το ηλεκτρονικό σύστημα το ξηλώσαμε και το πετάξαμε την ώρα που απογειωνόμασταν» φέρονται να έχουν καταθέσει.


Το τουρκικό Black Hawk που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Αλεξούδης)

Το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό σύστημα το είχαν αναζητήσει και οι άνδρες του τουρκικού κλιμακίου που έφτασε στην Αλεξανδρούπολη να παραλάβει το ελικόπτερο.

Στα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων δεν υπήρχε τίποτα άλλο πέρα από τις προσπάθειες επικοινωνίας μέσω κλήσεων και γραπτών μηνυμάτων προς τα συγγενικά τους πρόσωπα στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και σειρά αναπάντητων κλήσεων προς ένα συγκεκριμένο αριθμό, που όπως είπαν στις ελληνικές Αρχές ανήκε στον διοικητή της μοίρας, όπου υπηρετούν.

Μεταφέρθηκαν στην Καβάλα
Νωρίτερα, οι «8» είχαν μεταφερθεί για λόγους ασφαλείας από τις Φέρες του Έβρου στην Καβάλα. Όπως ανέφερε η τοπική ιστοσελίδα xronometro.com, η μεταφορά αποφασίστηκε γιατί στη διάρκεια της χθεσινής δίκης τους στο Μονομελές Αυτόφωρο της Αλεξανδρούπολης, άτομα που μιλούσαν τουρκικά και φέρονται να είναι μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, τους επιτέθηκαν.

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί, σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, διατυπώνουν φόβους για τη ζωή τους.

Φοβούνται ότι δεν θα πάρουν άσυλο στην Ελλάδα και πιστεύουν πως μετά από την Πέμπτη θα εκδοθούν στην Τουρκία με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το xronometro.com επικαλούμενο εγκυρότατες πληροφορίες, τονίζει πως στο αίτημα έκδοσης των στρατιωτικών από τις τουρκικές προς τις αντίστοιχες ελληνικές Αρχές, υποβλήθηκε χωρίς ωστόσο να αναφέρονται τα ονοματεπώνυμα τους και χωρίς μετάφραση.