20 Ιούλιος 2016, 14:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιούλιος 2016, 14:16

Κατρούγκαλος: Μειώσεις στις επικουρικές μόνο για το 10% των συνταξιούχων

  • Κατρούγκαλος: Μειώσεις στις επικουρικές μόνο για το 10% των συνταξιούχων
    O υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συμμετείχε στην ενημέρωση της Επιτροπής για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

«Γκρίζα ή μαύρη προπαγάνδα» χαρακτήρισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος τα δημοσιεύματα για μείωση των κύριων συντάξεων. Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αληλεγγύης μιλώντας στην Επιτροπή για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, υπογράμμισε ότι στις περισσότερες επικουρικές δεν θα υπάρξει μείωση, και σε μερικές περιπτώσεις θα υπάρξει αύξηση.

«Οι μειώσεις που θα γίνουν αφορούν το 10% των συνταξιούχων, ή το 20% των συντάξεων», υποστήριξε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σε ό,τι αφορά το μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων, τόνισε ότι η μείωση οφείλεται στην κατάργηση του κοινωνικού πόρου το 2014, ο οποίος αντιστοιχούσε σε 20 εκατ. ευρώ το μήνα.

Αναφερόμενος στην κατάργηση του ΕΚΑΣ, ο υπουργός έκανε γνωστό ότι έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για την κάλυψη των απωλειών και την προστασία των ηλικιωμένων από την ακραία φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Εκτός από τη μειωμένη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία έχει προβλεφθεί στον ασφαλιστικό νόμο, κοστολογούνται και άλλα εναλλακτικά μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, το έλλειμμα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, στο οποίο περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς αιτήσεις για την έκδοση νέων συντάξεων και την απονομή εφάπαξ, είναι στο 9% του ΑΕΠ.