19 Ιούλιος 2016, 19:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούλιος 2016, 18:57

Τις ΗΠΑ εμπλέκει στο πραξικόπημα ο τουρκικός Τύπος

  •  Η Άγκυρα θα ζητήσει από το Βερολίνο την έκδοση του «νούμερο 2» του αποτυχημένου πραξικοπήματος

Τις ΗΠΑ εμπλέκουν στο αποτυχημένο πραξικόπημα στις ΗΠΑ οι τουρκικές εφημερίδες. Ειδικότερα, η Yeni Şafak υποστηρίζει ότι το αμερικανικό ίδρυμα Stratfor, που συνιστά «σκιά» της CIA, όπως τονίζει η εφημερίδα, διαδραμάτισε «κάποιο ρόλο» στο πραξικόπημα, αφού μετέδωσε ότι οι πραξικοπηματίες κατάφεραν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, ότι υποσχέθηκαν απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το Ιράκ και ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν είχε δραπετεύσει στην Γερμανία.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι τις πρώτες ώρες του πραξικοπήματος, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι υποστήριξε τους πραξικοπηματίες με δηλώσεις του τύπου... «ελπίζω να υπάρξει σταθερότητα και ειρήνη στην Τουρκία».

Στη συνέχεια, σε νέες του δηλώσεις και με ένοχη συνείδηση ο Αμερικανός ΥΠΕΞ (φωτό δεξιά) υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ τάσσονται στο πλευρό της εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης. Ωστόσο εξακολουθεί να υποστηρίζει τον Γκιουλέν, λέγοντας ότι η Τουρκία πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις και όχι απλά ισχυρισμούς (προκειμένου να εκδοθεί ο 74χρονος ιμάμης).

Ο αρθρογράφος της Yeni Şafak Ιμπραχίμ Καραγκιούλ τονίζει ότι η αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποίησε το δίκτυο Γκιουλέν προκειμένου να οργανώσει το πραξικόπημα και να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο στην Τουρκία. Επίσης αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση προσπάθησε με μέλη του κινήματος Γκιουλέν να σκοτώσει τον πρόεδρο της Τουρκίας!

Η Aydınlık υποστηρίζει ότι οι συνωμότες σχεδίασαν το πραξικόπημα από κοινού με Αμερικανούς αξιωματούχους στη βάση του Ιντσιρλίκ και ότι ο διοικητής της βάσης ταξίαρχος Χασάν Πολάτ είχε δώδεκα συναντήσεις με Αμερικανούς πριν από το πραξικόπημα.

Η Güneş από την πλευρά της τονίζει ότι οι ΗΠΑ αλλά και η ΕΕ συνιστούν τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Γκιουλέν και εξεπλάγησαν από την αντίδραση του τουρκικού λαού στους πραξικοπηματίες. Ακόμη, αναδεικνύει το γεγονός ότι η Δύση δεν αντέδρασε όταν εξελισσόταν το πραξικόπημα, αλλά εξέφρασε την αλληλεγγύη της με την Τουρκία όταν είχαν εξουδετερωθεί οι πραξικοπηματίες. Τώρα (η Δύση) προσπαθεί να εμποδίσει την εξουδετέρωση των «γκιουλενικών» θυλάκων από το τουρκικό κρατικό μηχανισμό, αναφέρει επίσης η εφημερίδα, καθώς οι ΗΠΑ απείλησαν να εξοβελίσουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έπαιξε πάλι το χαρτί της ένταξης της Τουρκίας στους κόλπους της.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι οι εχθροί της Τουρκίας αφού απέτυχαν με το πραξικόπημα τώρα ετοιμάζουν νέα επίθεση καθώς τα Wikileaks ανακοίνωσαν ότι θα δημοσιοποιήσουν περί τα 100.000 έγγραφα που αφορούν την Τουρκία.