19 Ιούλιος 2016, 15:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούλιος 2016, 15:52

«Αγνοούνται» 14 τουρκικά πολεμικά πλοία – Πάνε σε ελληνικά λιμάνια;

  • Η Τουρκία με νέες ΝΟΤΑΜ «γκρίζαρε» το μισό Αιγαίο
    (Φωτ.: αρχείο EPA / Adam Waroawa)

Ακόμα και σε ελληνικά λιμάνια, αν επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Independent, μπορεί να κατευθύνονται τα τουλάχιστον 14 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας που φέρονται να… αγνοούνται. Μαζί με τα πλοία αγνοείται και ο διοικητής του στόλου, ναύαρχος Βεϊσέλ Κοσελέ, ο οποίος σύμφωνα με πηγή των βρετανικών The Times είναι άφαντος από την ημέρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Τουρκικά μέσα αναφέρουν ότι δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο ο ναύαρχος ανήκει στους πραξικοπηματίες, ή αν εξαπατήθηκε από αυτούς ότι δήθεν βρίσκεται σε εξέλιξη τρομοκρατική ενέργεια, και τέθηκε υπό ομηρεία.

Τα 14 πολεμικά πλοία βρίσκονταν σε υπηρεσία είτε στο Αιγαίο Πέλαγος είτε στον Εύξεινο Πόντο και, από την εκδήλωση του πραξικοπήματος, δεν έχουν επικοινωνήσει με τις βάσεις τους. Οι δε κυβερνήτες τους θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στο πραξικόπημα.

Πάντως, η υποψία ότι 14 πλοία μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν από τους πραξικοπηματίες ενισχύεται από το γεγονός ότι δεν έχουν επιχειρήσει ακόμα να επικοινωνήσουν με το Αρχηγείο του ναυτικού ή με κάποιο λιμάνι.