19 Ιούλιος 2016, 11:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούλιος 2016, 16:29

Γιατί οι ελληνικές Αρχές ερευνούν πρώην στέλεχος της UBS

  • Τα ελληνικά ομόλογα «κορυφαίες επενδυτικές προτάσεις για το 2018»
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΕΡΑ)

Έρευνα στην κατοικία πρώην στελέχους της τράπεζας UBS πραγματοποίησαν οι ελληνικές Αρχές, πριν από λίγες μέρες, και κατάσχεσαν υπολογιστές, έγγραφα και ψηφιακούς δίσκους. Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η έρευνα έγινε στο σπίτι του Χρήστου Σκλαβούνη, στις 4 Ιουλίου, και εντάσσεται στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής προσπάθειας αποκάλυψης των μυστικών ελβετικών τραπεζών, με στόχο τον εντοπισμό κεφαλαίων που δεν έχουν φορολογηθεί. 

Ο Χρήστος Σκλαβούνης διετέλεσε για χρόνια στέλεχος της UBS στην Ελλάδα και το 2013 είχε τοποθετηθεί από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά επικεφαλής του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Από τη θέση του παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2015, δύο μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ. Η εφημερίδα σημειώνει ότι στον Χρήστο Σκλαβούνη δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ενώ ο ίδιος δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για την έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη.


Ο Χρήστος Σκλαβούνης

Απαντώντας σχετικά πάντως, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, να χτυπήσει αποφασιστικά τη διαφθορά και τη διαπλοκή σε αυτόν τον τόπο. Η υπόθεση που αποκαλύπτουν σήμερα οι Financial Times, σχετικά με τις πρακτικές της τράπεζας UBS και των στελεχών της στην Ελλάδα, είναι ακόμα μία περίπτωση στην οποία οι ελληνικές Αρχές κινήθηκαν με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα έχοντας ως γνώμονα την απόδοση δικαιοσύνης».

Όπως στις περιπτώσεις των ήδη γνωστών λιστών, Λαγκάρντ και Μπόργιανς, συνέχισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, οι ελληνικές Αρχές θα πράξουν τα δέοντα και με ταχύτατες διαδικασίες έτσι ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον.

«Η συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης, η οποία, αμερόληπτα και ανεξάρτητα, θα εξετάσει το σύνολο των στοιχείων και των πιθανών παραβάσεων που προκύπτουν από αυτά» πρόσθεσε.