18 Ιούλιος 2016, 22:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούλιος 2016, 22:01

ΕΕ και ΗΠΑ προειδοποιούν τον Ερντογάν να μην επαναφέρει τη θανατική ποινή

  • ΕΕ και ΗΠΑ προειδοποιούν τον Ερντογάν να μην επαναφέρει τη θανατική ποινή

Οι ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ΗΠΑ προειδοποιούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην επαναφέρει τη θανατική ποινή (προοπτική που άφησε και σήμερα ανοιχτή με συνέντευξή του) ενώ καταδικάζουν απερίφραστα την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τους κανόνες δικαίου. 

Επίσης, την πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους οι 28 υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, επισημαίνοντας τη ανάγκη για πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου στη χώρα. Οι «28» στην ανακοίνωσή τους καταδικάζουν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, επιβεβαιώνοντας «την πλήρη στήριξή τους στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας». Επιπλέον, εκφράζουν τη λύπη τους για τον αριθμό των θυμάτων, καθώς και την αλληλεγγύη τους με τον τουρκικό λαό. Υπενθυμίζουν δε πως «η κατηγορηματική κατάργηση της θανατικής ποινής αποτελεί βασικό στοιχείο του κεκτημένου της Ένωσης». Καταλήγοντας, οι «28» χτυπούν καμπανάκι στην Τουρκία αναφορικά με τις διεργασίες ένταξής της στην ΕΕ. 

Επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα σημάνει το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επισήμανε και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ επισήμανε ότι «Αυτό που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα κάνουν σαφές στους Τούρκους ομολόγους τους είναι πως είναι σημαντικό γι' αυτούς να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, να σεβαστούν και να τηρήσουν τις νόμιμες διαδικασίες και να προστατέψουν τις ελευθερίες που προβλέπονται από το τουρκικό Σύνταγμα». Επίσης, υποστήριξε ότι «Ο ισχυρισμός ότι με κάποιο τρόπο οι ΗΠΑ προσφέρουν καταφύγιο στον Φετουλάχ Γκιουλέν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι δεν έχει κατατεθεί κάποιο αίτημα έκδοσης».