19 Ιούλιος 2016, 15:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιούλιος 2016, 14:50

Οι «Ακρίτες» Ασπροπύργου σε Φεστιβάλ στην Άνθεια Αλεξανδρούπολης (φωτο)

  • Οι «Ακρίτες» Ασπροπύργου σε Φεστιβάλ στην Άνθεια Αλεξανδρούπολης (φωτο)
  • Οι «Ακρίτες» Ασπροπύργου σε Φεστιβάλ στην Άνθεια Αλεξανδρούπολης (φωτο)
  • Οι «Ακρίτες» Ασπροπύργου σε Φεστιβάλ στην Άνθεια Αλεξανδρούπολης (φωτο)

Στην ακριτική Αλεξανδρούπολη έφτασε ο Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου» και συγκεκριμένα στο χωριό Άνθεια του δήμου Τραϊανούπολης, προκειμένου να παραβρεθεί στο 21ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και Τραγουδιών που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Άνθειας – Αρίστεινου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου. Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε από τις 14 μέχρι τις 17 Ιουλίου 2016.

Οι «Ακρίτες» Ασπροπύργου παρουσίασαν το πρόγραμμά τους το Σάββατο 16 Ιουλίου 2016 αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Με τον χορό κότσαρι, υπό τους ήχους του αγγείου του Βασίλη Καρυοφυλλίδη και το νταούλι του Θεοδόση Ευφραιμίδη, έκανε ο Σύλλογος την είσοδό του δυναμικά. Στη συνέχεια ο Γιάννης Σαπρανίδης με τη λύρα του συνέχισε το πρόγραμμα με τίκ Τόνιας και με μια μουσική πανδαισία ταξίδεψαν χορευτές και μουσικοί τον κόσμο στον Πόντο. Τικ τρομαχτόν, πατούλα, λετσίνα, σερανίτσα χόρεψαν επίσης, ενώ με τον χορό τας αποχαιρέτισαν τον κόσμο δίνοντας τη σκυτάλη στο Λαογραφικό Σύλλογο Κρητών Θεσσαλονίκης «Τ’ αγρίμια». Ακολούθησε παραδοσιακό θρακιώτικο γλέντι.


Η κεντρική πλατεία της Άνθειας, λίγο πριν πλημμυρίσει από κόσμο, μουσικούς και χορευτές

Νωρίτερα, στο Πνευματικό Κέντρο του Συλλόγου, ο διοργανωτής σύλλογος είχε παρουσιάσει τις δράσεις του μέσα από οπτικοακουστικό υλικό αλλά και την περιοχή της Θράκης με τις ιδιαιτερότητές της. Οι Πόντιοι του Ασπροπύργου φιλοξενήθηκαν στην Αλεξανδρούπολη, στην οποία είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν.

Το πρωί της Κυριακής μέλη των αντιπροσωπειών των σωματείων με τις παραδοσιακές τους φορεσιές εκκλησιάστηκαν σε ναό του χωριού.

Κείμενο: Βασίλης Καρυοφυλλίδης
Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Μαυρίδου / Βασίλης Καρυοφυλλίδης

Gallery