18 Ιούλιος 2016, 20:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούλιος 2016, 19:40

Αποκάλυψη – Η ΜΙΤ υπέκλεψε συνομιλίες και πρόλαβε το πραξικόπημα στην Τουρκία

  • Αποκάλυψη – Η ΜΙΤ υπέκλεψε συνομιλίες και πρόλαβε το πραξικόπημα στην Τουρκία
    Πολίτες κάνουν «κατάληψη» σε ένα από τα τανκ που βγήκαν στους δρόμους τη νύχτα του επιχειρούμενου πραξικοπήματος (φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)

Ο ασύρματος των καταδρομέων που επέβαιναν σε ένα από τα ελικόπτερα των πραξικοπηματιών ήταν αυτός που… πρόδωσε το σχέδιο ανατροπής του Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησης στην Τουρκία. Η ΜΙΤ υπέκλεψε τη συνομιλία αφότου οι καταδρομείς απογειώθηκαν από τη Σμύρνη με προορισμό τη Μαρμαρίδα και το ξενοδοχείο του Τούρκου προέδρου.

Από τη Σμύρνη απογειώθηκαν συνολικά τέσσερα ελικόπτερα στασιαστών.

«Αυτοί θα έρχονταν στο δικό μας άδυτο και θα μας συλλάμβαναν. Τώρα εμείς πάμε στο δικό τους άδυτο για να τους συλλάβουμε», φέρεται να είναι το περιεχόμενο της υποκλαπείσας συνομιλίας. Από εκεί και πέρα άρχισε η αντίστροφη μέτρηση· για τη συνομιλία των καταδρομέων ενημερώθηκε ο διοικητής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, ο οποίος στη συνέχεια ενημέρωσε τον διοικητή της ασφάλειας του Τούρκου προέδρου.

Η ΜΙΤ ήταν και η αιτία που οι πραξικοπηματίες έβαλαν νωρίτερα σε εφαρμογή το σχέδιο τους, και αντί για τις 3:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου το πραξικόπημα εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 22:00 την Παρασκευή. Με την αποκάλυψη του σχεδίου «Γιλντιρίμ» κάηκε και ένα ακόμα «χαρτί» του πραξικοπήματος, καθώς ο Ουμίτ Ντουντάρ, διοικητής της 1ης Στρατιάς με έδρα την  Κωνσταντινούπολη, αρνήθηκε να συνεργαστεί και πήρε θέση υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν.