18 Ιούλιος 2016, 16:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούλιος 2016, 16:08

90 χρόνια ΔΕΘ με ιστορίες ανθρώπων και τιμώμενη χώρα τη Ρωσία

  • 90 χρόνια ΔΕΘ με ιστορίες ανθρώπων και τιμώμενη χώρα τη Ρωσία

Sold out σε επίπεδο συμμετοχών αναμένεται στη φετινή 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία είναι επετειακή αφού στις 3 Οκτωβρίου συμπληρώνονται ενενήντα χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της. Στο πλαίσιο αυτό προετοιμάζεται από τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO σειρά εκδηλώσεων επετειακού χαρακτήρα.

«Θέλουμε η φετινή 81η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης να μείνει στην ιστορία ως μία από τις σημαντικότερες. Φέτος συμπληρώνονται τα 90ά γενέθλιά της και γιορτάζουμε τον διαχρονικό δυναμισμό ενός σημαντικού θεσμού της Θεσσαλονίκης, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με την ιστορία της πόλης. Θα γιορτάσουμε τα 90 χρόνια με ένα roadmap επετειακών εκδηλώσεων», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, Τάσος Τζήκας.

Ειδικότερα, θα καταγραφούν καθημερινές ιστορίες ανώνυμων και επώνυμων Θεσσαλονικέων, οι οποίες σχετίζονται με τη ΔΕΘ. Για τον σκοπό αυτό, στην ιστοσελίδα της ΔΕΘ-HELEXPO έχει δημιουργηθεί η ενότητα «η δική σου ιστορία μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε», στην οποία ο καθένας μπορεί να γράψει την ιστορία του αλλά και να παραθέσει παλαιότερες φωτογραφίες σχετικά με τη ΔΕΘ.

Οι ιστορίες και το φωτογραφικό υλικό θα εκτεθούν κατά τη διάρκεια λειτουργίας της 81ης ΔΕΘ και στη συνέχεια θα γίνει μία έκδοση με αυτό το υλικό.

Θα βραβευθούν οι τρεις καλύτερες ιστορίες και οι τρεις καλύτερες φωτογραφίες, ενώ οι δέκα καλύτερες θα επιχειρηθεί να δημοσιευθούν σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μάλιστα, όσοι γράψουν μια προσωπική καθημερινή ιστορία που σχετίζεται με την έκθεση, θα έχουν δωρεάν είσοδο στην 81η ΔΕΘ.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα ετοιμαστεί ένα ντοκιμαντέρ με την ιστορία της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης από τη μεταπολίτευση και μετά, το οποίο θα αποδεικνύει ξεκάθαρα τη σχέση της ΔΕΘ με την ιστορία της πόλης.

Κορωνίδα των επετειακών εκδηλώσεων θα είναι η διοργάνωση στις 3 Οκτωβρίου μιας μεγάλης γιορτής στη Θεσσαλονίκη.

Η περαιτέρω διεθνοποίηση της ΔΕΘ αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τη διοίκησή της, αφού, σύμφωνα με τον Τάσο Τζήκα, στο εσωτερικό, το παιχνίδι φαίνεται να έχει κερδηθεί. Έτσι, τιμώμενη χώρα στην 81η ΔΕΘ θα είναι η Ρωσία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται συνεργασία με δύο μεγάλους κινεζικούς οργανισμούς. Στόχος είναι το 2017 τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ να είναι η Κίνα.

Επίσης, έχει ήδη συμφωνηθεί συνεργασία με τη Διεθνή Έκθεση της Τεχεράνης, η οποία θα συμμετάσχει φέτος στην αντίστοιχη της Θεσσαλονίκης, ενώ επιχειρείται συνεργασία και με εκθεσιακούς φορείς άλλων πόλεων, όπως με αυτές της Μπολόνιας, της Κολωνίας και της Αγίας Πετρούπολης.

ΔΕΘ: Τιμώμενη χώρα η Ρωσία

«Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή 100 ρωσικές εταιρίες, ενώ θα είναι πολύ σημαντική και η πολιτική εκπροσώπηση της Ρωσίας», ανέφερε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO, Κυριάκος Ποζρικίδης. Με τους Ρώσους έχει συμφωνηθεί να γίνουν στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ η διοργάνωση διήμερου συνεδρίου για θέματα ενέργειας, επίσκεψη Ρώσων επιχειρηματιών για την ενίσχυση των εξαγωγών στη Ρωσία, φόρουμ για τρόφιμα, ποτά και τουριστική βιομηχανία και workshops για τις μεταφορές και την επικοινωνία.


Από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η οποία σημείωσε ότι η ΔΕΘ έχει ανακτήσει το ανθρώπινο και λαμπρό πρόσωπό της, καθώς και τη σύνδεσή της με την κοινωνία. «Από τα παιδικά μου χρόνια είχα την έκθεση ως ένα όμορφο όνειρο. Όλοι μας περιμέναμε να έρθουμε προς το τέλος του καλοκαιριού με τους γονείς μας από την επαρχία και να χαρούμε τα φαντασμαγορικά που συνέβαιναν τότε. Η έκθεση αποτελεί μια μικρογραφία της Ευρώπης, που όλοι θέλουμε, μια ειρηνική συνύπαρξη λαών».

Η υφυπουργός ανέφερε ακόμα ότι η 90ή επέτειος της ΔΕΘ συμπίπτει με τη διεύρυνσή της σε πολλές κλαδικές εκθέσεις όλο το χρόνο, προσπάθεια που πρέπει να ενισχυθεί περισσότερο για τη στήριξη και της ελληνικής οικονομίας.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης