18 Ιούλιος 2016, 21:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούλιος 2016, 18:08

Χρήστος Μαραφάτσος: Ο Έλληνας του Ντόναλντ Τραμπ με αποστολή την κινητοποίηση της ομογένειας

  • Χρήστος Μαραφάτσος: Ο Έλληνας του Ντόναλντ Τραμπ με αποστολή την κινητοποίηση της ομογένειας

Τον ομογενή επιχειρηματία Χρήστο Μαραφάτσο επέλεξε το επιτελείο του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ, για να εκπροσωπήσει την ελληνοαμερικανική κοινότητα με την ιδιότητα του συμβούλου, στην μάχη για την κατάκτηση του Λευκού Οίκου. 

Η απόφαση ελήφθη παραμονές του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων που διεξάγεται στο Κλίβελαντ του Οχάιο από τις 18-21 Ιουλίου.

Είχε προηγηθεί μια συνάντηση μεταξύ της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων (RNC) και εκπροσώπων 35 εθνικών κοινοτήτων (ανάμεσα τους Αφροαμερικανοί, λατίνοι, Ασιάτες κ.ά.) οι οποίοι και συγκρότησαν στα τέλη Ιουνίου τον Εθνικό Συνασπισμό Διαφορετικότητας (Νational Diversity Coalition for Trump). Το ΝDC θεωρήθηκε απαραίτητο εργαλείο στην εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα στην επικοινωνία και την εκλογική διείσδυσή της με τις εθνικές κοινότητες λόγω των θέσεων που έχει λάβει κυρίως στο θέμα της μετανάστευσης.

Ο Χρήστος Μαραφάτσος είναι οικονομολόγος και ιδρυτής του Blue Sky Capital με έδρα την Ουάσιγκτον. Το 2011, ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Business Week o τρίτος καλύτερος νέος επιχειρηματίας στην Αμερική κάτω των 25. Είναι γεννημένος και μεγαλωμένος στο Μέριλαντ και είναι ένα από τα τρία παιδιά μιας οικογένειας που κατάγεται από τη Σπάρτη και την Χίο. 

Τις επόμενες ημέρες σκοπεύει να «στρατολογήσει» ψηφοφόρους και δωρητές λανσάροντας το hashtag ‪#‎Greeks4Trump.


Ο Χρήστος Μαραφάτσος στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας 25η Μαρτίου (φωτ. από το προφίλ του στο fb)

Με εισήγηση του Mάικλ Κόχεν, ενός εκ των στενών συμβούλων του Ντόναλντ Τραμπ, του ανατέθηκε να χειριστεί κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου όλα τα ζητήματα που συσχετίζονται με την εκστρατεία και την πολιτική των ΗΠΑ και αφορούν την ελληνοαμερικανική κοινότητα που με βάση την τελευταία απογραφή του 2010 αριθμεί 1,27 εκατ. (το 0,4% του πληθυσμού των ΗΠΑ).

Ομογενειακές οργανώσεις και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής θεωρούν ότι η στατιστική απογραφή δεν αποτυπώνει το πραγματικό νούμερο και ότι ο συνολικός πληθυσμός με ελληνικές ρίζες αγγίζει τα 3 εκατομμύρια πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνοαμερικανική κοινότητα δεν είναι σε θέση να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα, όμως, η οικονομική της ισχύ διαχρονικά αποτελεί σε εκλογικές αναμετρήσεις το μεγαλύτερο όπλο της, αφού κατατάσσεται στην δεύτερη πιο πλούσια κοινότητα στην Αμερική, αλλά και στην πρώτη σε επίπεδο μόρφωσης.

Στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων την επόμενη Τρίτη θα εμφανιστούν για πρώτη φορά οι Ελληνοαμερικανοί που θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Τραμπ;
Ναι. Σκοπός μας θα είναι να ενισχύσουμε και να υποστηρίξουμε την καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ και εκείνος να ανταποδώσει την υποστήριξη του προς την κοινότητα. Υποστηρίζουμε τον Τραμπ και τις λύσεις του σε ό,τι αφορά την ενδυνάμωση των κοινοτήτων, την ενθάρρυνση για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την υποστήριξη των μικρών επιχειρήσεων και τη στήριξη των αρχών της πίστης και της οικογένειας.

Ποια θέματα που ενδιαφέρουν την κοινότητα θα προωθήσετε προς το επιτελείο του Τραμπ;
Μετά το συνέδριο θα υπάρξει μια σχετική ανακοίνωση. Βασικά θα προβάλουμε την ανάγκη να δοθεί στήριξη και λύση ώστε να ανακάμψει η Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο, να προτρέψουμε ώστε να γίνουν προσπάθειες από μεριάς των ΗΠΑ ώστε να βοηθήσουν στην προώθηση των επενδύσεων και φυσικά να πιέσουμε για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό.


Υποστηρικτές του Τραμπ στο συνέδριο του Κλίβελαντ (φωτ.: EPA)

Γιατί να τον στηρίξουν οι Ελληνοαμερικανοί;
Γιατι ο Τραμπ θα είναι ένας Πρόεδρος που θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα, που θα αγωνίζεται για το πιστεύω μας και τη θρησκεία, κάποιος που κατανοεί την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα αλλά που, πάνω απ’ όλα, αναγνωρίζει την οικονομική ευκαιρία και το άξιο εργατικό μας δυναμικό. Θα αναγνωρίσει ότι εκπροσωπούμε μια μεγάλη χώρα που χρειάζεται βοήθεια. Θα είναι ένας πρόεδρος που θα αναγνωρίζει την ανησυχία και την επικίνδυνη φύση των παράνομων μεταναστών. Ένας πρόεδρος που αναγνωρίζει τις συνεχείς προσπάθειες της Τουρκίας να εξισλαμίσει και να καταλάβει την αδελφή χώρα μας, την Κύπρο.

Υπάρχει όμως μεγάλη αντίδραση στην αμερικανική κοινωνία για τις θέσεις του στην μετανάστευση. Τον κατηγορούν για ρατσισμό.
Αυτά είναι σχόλια από ανθρώπους που δεν ακούν τι λέει πραγματικά στην εκστρατεία του. Ακούνε τα ΜΜΕ που είναι συλλήβδην εναντίον του. Ο Τραμπ είναι υπέρ της νόμιμης μετανάστευσης. Τα χρήματα που κέρδισε στη ζωή του τα κέρδισε επενδύοντας στις εθνικές κοινότητες. Δεν μπορεί ένας εκατομμυριούχος να είναι ρατσιστής...

Θα πιέσετε ώστε ο Ντόναλντ Τραμπ να πάρει θέση για την διευθέτηση του του ελληνικού χρέους;
Ελπίζω αυτό να γίνει μετά το συνέδριο στο Κλίβελαντ. Άλλωστε ποιος είναι καλύτερος για να λύσει το θέμα του χρέους; Ο Τραμπ είναι ο βασιλιάς του χρέους. Γνωρίζει από χρέη και τα καταλαβαίνει. Είναι εκατομμυριούχος και έκτισε την αυτοκρατορία του βασιζόμενος στα χρέη. Ξέρει πώς να χειριστεί τέτοια θέματα με επιτυχία. Ο Τραμπ ενδιαφέρεται να υποστηρίξει την Ελλάδα στο θέμα του χρέους και εμείς ως κοινότητα πρέπει να προωθήσουμε το θέμα.

Στο θέμα του χρέους έχει επανειλημμένα αναφερθεί και ο πρόεδρος Ομπάμα. Στις δυο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις οι Ελληνοαμερικανοί τον στήριξαν και ψήφισαν Δημοκρατικούς, ενώ η Χίλαρι Κλίντον διαθέτει πολύ ισχυρά ερείσματα στην κοινότητα.
Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν ήταν ένας κακός πρόεδρος. Όμως η πλειοψηφία των Ελληνοαμερικανών είναι Ρεπουμπλικάνοι. Τα πιστεύω τους για τις επιχειρήσεις, τη μετανάστευση και την θρησκεία ταυτίζονται με τις αρχές των Ρεπουμπλικάνων. Όμως, είτε υποστηρίζεις Δημοκρατικούς είτε Ρεπουμπλικάνους θα πρέπει να προωθήσουμε τα θέματα της κοινότητας. Όπως λέω συχνά στην Αμερική υπάρχει ένα δικομματικό σύστημα αλλά έχουμε μία κοινότητα να υπηρετήσουμε. Όσο για την Χίλαρι Κλίντον βρέθηκε στο παρελθόν σε ανώτατα αξιώματα, αλλά δεν πρόσφερε τίποτα στην κοινότητα.

  • Αναδημοσίευση από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Real News. Η συνέντευξη δόθηκε στον Θανάση Τσίτσα.