18 Ιούλιος 2016, 13:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούλιος 2016, 14:05

Τριήμερη αναβολή από το Aυτόφωρο στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς

  • Όπλα και εξοπλισμό πέταξαν οι 8 Τούρκοι πριν έρθουν στην Ελλάδα
    Στιγμιότυπο από την προσαγωγή των Τούρκων στρατιωτικών στον εισαγγελέα στην Αλεξανδρούπολη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Αλεξούδης)

Προθεσμία τριών ημερών έδωσε το δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που προσγειώθηκαν στον Έβρο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, και οι οποίοι δικάζονταν από το Αυτόφωρο. Οι «8», που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο, μετά την προθεσμία που έλαβαν οδηγήθηκαν πίσω στο κέντρο κράτησης στις Φέρες.

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παράνομη είσοδο στη χώρα. Οι επτά κατηγορούνται για ηθική αυτουργία στην παράνομη πτήση, ενώ ο πιλότος κατηγορείται για εκτέλεση της παράνομης πτήσης.

Επόμενο βήμα για τους συλληφθέντες είναι να παρουσιαστούν στην επιτροπή ασύλου προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης του αιτήματός τους. Οι αιτήσεις τους έχουν ήδη υποβληθεί ηλεκτρονικά από το Σάββατο· μένει να διευκρινιστεί αν οι προβλεπόμενες συνεντεύξεις θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία της υπηρεσίας ασύλου στη Νέα Χιλή Αλεξανδρούπολης, ή στο κέντρο κράτησης.

Οι συνήγοροι των «8» εκτιμούν ότι οι 90 μέρες που απαιτούνται για την εξέταση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου θα μειωθούν κατά πολύ λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης.

«Το ποινικό δικαστήριο θα τελειώσει σύντομα και περιμένουμε μια καλή απόφαση ώστε να μην ασκήσουμε έφεση. Οι πελάτες μου δεν γνώριζαν ότι γίνεται πραξικόπημα. Έλαβαν εντολές από ανωτέρους τους για να μεταφέρουν τραυματίες από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, πράγμα που έπραξαν μέχρι που δέχτηκαν πυρά από την αστυνομία. Στη συνέχεια έλαβαν μηνύματα ότι γίνεται πραξικόπημα και φοβήθηκαν για τη ζωή τους», υπογράμμισε η δικηγόρος τους Ίλια Μαρινάκη.

Το πρωί στο δικαστικό μέγαρο της Αλεξανδρούπολης έφτασαν τρεις Τούρκοι διπλωμάτες από το προξενείο, ένας Τούρκος δικηγόρος, στον οποίο ωστόσο δεν επετράπη η είσοδος, καθώς και πολλοί Τούρκοι δημοσιογράφοι. Μιλώντας από την Κωνσταντινούπολη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε πως οι «8» θα επιστραφούν στην Τουρκία σε 10-15 μέρες. «Δεν έχουν πού να κρυφτούν (σ.σ. οι πραξικοπηματίες). Θέλησαν να δραπετεύσουν στην Ελλάδα με ελικόπτερο», σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.