18 Ιούλιος 2016, 10:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιούλιος 2016, 11:32

Στο αυτόφωρο οι Τούρκοι στρατιωτικοί στην Αλεξανδρούπολη

  • Οι Τούρκοι ζητούν επισήμως την έκδοση των 8 στρατιωτικών
    Στιγμιότυπο από την προσαγωγή των Τούρκων στρατιωτικών στον εισαγγελέα στην Αλεξανδρούπολη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Αλεξούδης)

Στο μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης προσάγονται σήμερα, με τη διαδικασία του αυτοφώρου οι οκτώ στρατιωτικοί που κατηγορούνται για παράνομη είσοδο και παράνομη πτήση στην Ελλάδα, το περασμένο Σάββατο, λίγες ώρες μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Αρχικά, οι οκτώ κρατούμενοι επρόκειτο να οδηγηθούν σήμερα το πρωί στην υπηρεσία ασύλου, μετά από την υποβολή ηλεκτρονικά, το βράδυ του Σαββάτου, της αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου, για την πραγματοποίηση των προβλεπόμενων συνεντεύξεων επί του αιτήματός τους. Ωστόσο υπήρξε διαφοροποίηση στον αρχικό προγραμματισμό πιθανώς για διαδικαστικούς ή πρακτικούς λόγους και αποφασίστηκε να προηγηθεί το αυτόφωρο.

Σύμφωνα με την δικηγόρο Ίλια Μαρινάκη που εκπροσωπεί τους τέσσερις από τους οκτώ στρατιωτικούς, η υπεράσπιση θα ζητήσει τριήμερη αναβολή όπως προβλέπει ο νόμος, προκειμένου οι κατηγορούμενοι να ετοιμάσουν την απολογία τους.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι στρατιωτικοί μίλησαν με τις οικογένειές τους στην Τουρκία και ηρέμησαν ακούγοντας ότι είναι καλά.

Από την πλευρά της, η συνήγορος Μένια Πολυχρόνη σημείωσε ότι οι πελάτες της, όπως και οι υπόλοιποι στρατιωτικοί, δεν γνώριζαν ότι γινόταν πραξικόπημα και πως τους είχε ζητηθεί να μεταφέρουν τραυματίες. «Πιστεύουμε και θέλουμε η Ελλάδα να ακολουθήσει τον ασφαλέστερο δρόμο για την ελληνική δικαιοσύνη, ο οποίος σύμφωνα με την υπεράσπιση είναι να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία, οι διεθνείς συνθήκες, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα» τόνισε.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί εάν οι συνεντεύξεις θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία της υπηρεσίας ασύλου στη Νέα Χιλή Αλεξανδρούπολης, ή στο κέντρο κράτησης με μετακίνηση της επιτροπής, ωστόσο εκτιμάται ότι μπορεί και να γίνουν εντός 24ωρου.

Τι είπε ο Τσίπρας στον Γιλντιρίμ
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ με τον Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε την επιστροφή των «8» στην Άγκυρα ώστε να δικαστούν για τα εγκλήματά τους. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, του είπε πως τα αιτήματα ασύλου των στρατιωτικών θα εξεταστούν το συντομότερο δυνατόν και με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στη διάρκεια της συνομιλίας του υπογραμμίστηκε η σημασία που έχει η προάσπιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.