17 Ιούλιος 2016, 20:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούλιος 2016, 22:11

«Αροθυμώ σε πατρίδα»: Το μήνυμα του 18ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων (φωτο)

  • «Αροθυμώ σε πατρίδα»: Το μήνυμα του 18ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων (φωτο)
    (Φωτ.: Γιάννης Λοΐζου)

Η δυσθυμία, μια γλυκιά μελαγχολία, ήταν ευδιάκριτες στα πρόσωπα των νέων που συμμετείχαν στο 18ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων. Ήταν το μεσημέρι της Κυριακής (17/7), της τελευταίας μέρας του Συναπαντήματος και η ώρα του αποχαιρετισμού ήταν κοντά.

Για τέσσερις μέρες περίπου 450 νέοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και το εξωτερικό γνώρισαν καλύτερα ο ένας τον άλλον, έκαναν καινούργιους φίλους, έμαθαν καινούργια πράγματα για τον ποντιακό ελληνισμό και την ιστορία του, διασκέδασαν, πέρασαν ένα αυθεντικό μήνυμα ενότητας στον ποντιακό χώρο και βέβαια έβαλαν το δικό τους λιθαράκι για να παραμείνει ζωντανή η παράδοση. Η παράδοση του Πόντου, της αλησμόνητης πατρίδας, την οποία έχουν χαράξει βαθιά μέσα στην ψυχή τους τα ακούσματα από τους προγόνους τους. 

Αυτή τη μνήμη τη «βροντοφώναξαν» και με τα κορμιά τους, με τα οποία σχημάτισαν μπροστά από το ναό της Παναγίας Σουμελά τη φράση «Αροθυμώ σε πατρίδα». Ένα μήνυμα προς όλο τον κόσμο με φόντο τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, μια υπόσχεση στον εαυτό τους ότι θα αγωνίζονται μέχρι το τέλος της ζωής τους γι’ αυτόν το σκοπό.

Χορός, κατάθεση στεφάνων και αναμνηστικά συμμετοχής
Η αυλαία του 18ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων έπεσε με τον αυθόρμητο χορό των νέων μπροστά στα σκαλοπάτια του ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου. Γύρω από τα νταούλια και τις λύρες νέοι πιάστηκαν χέρι–χέρι και άφησαν την ψυχή τους να οδηγεί τα σώματά τους. Ίσως ήταν κι αυτό μια υπόσχεση ότι το Συναπάντημα, η γιορτή της ποντιακής νεολαίας, θα συνεχίζει να υφίσταται όσο θα υπάρχουν νέοι ποντιακής καταγωγής.

Η τελευταία μέρα της τετραήμερης εκδήλωσης ξεκίνησε με εκκλησιασμό στο ναό της Παναγίας Σουμελά, για να ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Σάντας από εκπροσώπους της οργανωτικής επιτροπής του Συναπαντήματος και του Σωματείου «Παναγία Σουμελά». Το συγκεκριμένο μνημείο, όπως είπε ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Τανιμανίδης, είναι ένα από τα δύο αρχαιότερα προσφυγικά μνημεία στον ελλαδικό χώρο.

Ακολούθησε επιστροφή στην κατακόμβη του ναού της Παναγίας Σουμελά, όπου δόθηκαν αναμνηστικές βεβαιώσεις συμμετοχής σε όλα τα ποντιακά σωματεία που πήραν μέρος στο φετινό Συναπάντημα.
Το ψήφισμα
«Για 18η χρονιά, εδώ στα υψώματα του Βερμίου, στο Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά, στις 14 με 17 Ιουλίου 2016, ανταμώσαμε εμείς, οι νέοι και οι νέες, Έλληνες ποντιακής καταγωγής, τρίτης και τέταρτης γενιάς, εκπληρώνοντας για ακόμη μια χρονιά την υπόσχεσή μας πως θα διατηρήσουμε άσβεστη τη φλόγα της ιστορικής μνήμης και της ποντιακής μας παράδοσης».
Με τη φράση αυτή, που συνοψίζει το στόχο των συναπαντημάτων ποντιακής νεολαίας στην Παναγία Σουμελά, ξεκινάει το ψήφισμα του φετινού Συναπαντήματος. Αυτό περιλαμβάνει τα εξής θέματα:

  • Παναγία Σουμελά: Οι νέοι εκφράζουν την ελπίδα το κλείσιμο της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο το φετινό Δεκαπενταύγουστο εξαιτίας εργασιών να αποτελεί πράξη συγκυριακή και όχι προάγγελο επιστροφής στο παρελθόν, όταν η τουρκική κυβέρνηση δεν επέτρεπε να γίνει καμία εκκλησιαστική λειτουργία στο μοναστήρι.
  • Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης – Αγία Σοφία Τραπεζούντας και Νικομήδειας: Οι νέοι χαρακτηρίζουν ως έλλειψη σεβασμού προς ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και θεωρούν ότι προσβάλει βάναυσα κάθε έννοια καλλιέργειας καλών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας την απευθείας τηλεοπτική μετάδοση της ανάγνωσης του κορανίου μέσα στην Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως. Παράλληλα, θεωρούν ως καταστροφική πρακτική από την πλευρά των Τούρκων τη μετατροπή σε μουσουλμανικά τεμένη τους ναούς Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας και Νικομήδειας.
  • Οι νέοι ζητούν να σταματήσει κάθε αιτία που προκαλεί την προσφυγιά και τον ξεριζωμό σήμερα.
  • Οι νέοι απαιτούν να καθιερωθεί η 19η Μαΐου ως ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών του Πόντου και της Μικράς Ασίας από τους κεμαλιστές. Παράλληλα, καταδικάζουν «όλους εκείνους που με τις πολιτικές τους στοχεύουν στην αλλοίωση της σημασίας της 19ης Μαΐου μετά την ψήφιση και καθιέρωσή της από τη Βουλή των Ελλήνων ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού» και απαιτούν «η Πολιτεία να προωθήσει το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».
  • Οι νέοι θεωρούν ως «αναγκαία την ενότητα της νεολαίας του οργανωμένου ποντιακού χώρου».

Τέλος, οι νεολαίοι–συμμετέχοντες στο 18ο Συναπάντημα με ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «δίνουμε όρκο στον εαυτό μας να συνεχίσουμε αυτόν τον επιτυχημένο θεσμό, θέτοντας κάθε φορά όλο και ψηλότερα τον πήχη, παραμένοντας συσπειρωμένοι, μια αγκαλιά και κυρίως πιστοί στις αξίες και τα ιδανικά του αλησμόνητου Πόντου».

Ρεπορτάζ, κείμενο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης - Φωτογραφίες: Μ. Παππούς, Κ. Ευαγγελίδης

Gallery
Εκδηλωσεις
ΠΕΜΠΤΗ14
ΙΟΥΛΙΟΣ
2016
12:00
Στην Παναγία Σουμελά, στην Καστανιά Βέροιας