17 Ιούλιος 2016, 12:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιούλιος 2016, 17:16

Αλεξανδρούπολη: Ενώπιον του εισαγγελέα οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί

  • Εξετάζεται νέο αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των Τούρκων αξιωματικών
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Αλεξούδης)

Στον εισαγγελέα Αλεξανδρούπολης οδηγήθηκαν οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, πλήρωμα και επιβαίνοντες του στρατιωτικού ελικοπτέρου που προσγειώθηκε χθες στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης. Οι επιβαίνοντες του Black Hawk, οι οποίοι παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο στην προσπάθειά τους να διαφύγουν τις συλλήψεις που ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, επικαλέσθηκαν μηχανική βλάβη για να τους επιτραπεί η προσγείωση στον ακριτικό αερολιμένα, προκειμένου στη συνέχεια να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι ζήτησαν πολιτικό άσυλο, όπως έγινε γνωστό από τη δικηγόρο τους (σύμφωνα με δηλώσεις της στον ΣΚΑΪ) υποστηρίζουν πως δεν γνώριζαν ότι γίνεται πραξικόπημα στην Τουρκία και δέχτηκαν εντολές από ανωτέρους τους για να μεταφέρουν τραυματίες από τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης. Όταν δέχθηκαν πυρά από την αστυνομία φοβήθηκαν για τη ζωή τους και επιβιβάστηκαν στο ελικόπτερο. Επίσης, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Ερντογάν, φοβούνται πως δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία και για το λόγο αυτό ζήτησαν μάλιστα να μεταφερθούν ακόμη και σε χώρες της Νοτίου Αμερικής.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ το αυτόφωρο δικαστήριο θα γίνει πιθανότατα τη Δευτέρα, ενώ το κατηγορητήριο που τους βαρύνει αφορά σε παράνομη είσοδο στην Ελλάδα και απόπειρα διατάραξης των διεθνών σχέσεων της χώρας. Αμέσως μετά θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία απέλασής τους, η οποία εκτιμάται πως δεν θα εκτελεστεί άμεσα δεδομένου ότι ήδη έχουν αιτηθεί πολιτικού ασύλου. 

Το επίσημο αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου θα υποβάλουν οι οκτώ συλληφθέντες στην υπηρεσία ασύλου, στη Ν.Χιλή Αλεξανδρούπολης, η οποία θα πρέπει να αποφανθεί σε διάστημα δύο-τριών εβδομάδων για την αποδοχή ή απόρριψη του αιτήματος.

Η ίδια υπηρεσία θα αποφασίσει και για το εάν θα συνεχιστεί η κράτηση των συλληφθέντων ή θα αφεθούν ελεύθεροι. Εφόσον κριθούν φυλακιστέοι η κράτηση των Τούρκων στρατιωτικών θα συνεχιστεί από την Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης στο κέντρο κράτησης Φερών, έως ότου η επιτροπή ασύλου αποφανθεί επί του αιτήματός τους.

Tούρκοι παρέλαβαν το ελικόπτερο
Στο μεταξύ αργά το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η παραλαβή του τουρκικού ελικοπτέρου από τους Τούρκους αξιωματικούς. Το Black Hawk έφυγε από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης αφού πρώτα ελέγχθηκε από το τουρκικό κλιμάκιο.
«Έγιναν οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Τα πράγματα σε αυτές τις περιπτώσεις εξελίσσονται γρήγορα, εφόσον υπάρχει το σχετικό αίτημα. Δεν είχαμε λόγο να κρατάμε το ελικόπτερο» δήλωσε την Κυριακή στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. Υπογράμμισε ακόμη ότι το επιχείρημα της Τουρκίας για έκδοση είναι πολύ ισχυρό καθώς παραβιάστηκε η συνταγματική νομιμότητα και υπήρξε απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας.