17 Ιούλιος 2016, 11:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιούλιος 2016, 10:54

Ο Γκιουλέν διαψεύδει ότι υποκίνησε το πραξικόπημα – Αφήνει υπόνοιες εναντίον του Ερντογάν

  • Bloomberg: Στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στην Άγκυρα για τη υπόθεση Γκιουλέν

Ο εξόριστος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορήθηκε από την Άγκυρα ότι είναι ο υποκινητής της αποτυχημένης απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη, σε συνέντευξή του χθες στην εφημερίδα New York Times, αφήνοντας να εννοηθεί πως ο εγκέφαλος ενδέχεται να ήταν ο ίδιος ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αγνοώ ποιοι είναι οι υποστηρικτές μου» στην Τουρκία, είπε ο Γκιουλέν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ερωτηθείς εάν γνωρίζει ότι υποστηρικτές του συμμετείχαν στην απόπειρα κατάληψης της εξουσίας από ομάδα στασιαστών στρατιωτικών.

«Δεδομένου ότι δεν τους γνωρίζω, δεν μπορώ να μιλήσω για την όποια ανάμιξή τους». Η απόπειρα πραξικοπήματος μπορεί να οργανώθηκε «από την αντιπολίτευση ή από εθνικιστές. Ζω μακριά από την Τουρκία εδώ και 30 χρόνια», πρόσθεσε. Αμέσως μετά την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος, ο Γκιουλέν καταδίκασε τις ενέργειες των στασιαστών στρατιωτικών «με τον πλέον έντονο τρόπο». Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ο Γκιουλέν έκρινε πως είναι «πιθανό» το πραξικόπημα να ενορχηστρώθηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν.

Παρότι «δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν χωρίς αποδείξεις», είπε ο Γκιουλέν, «ορισμένοι ηγέτες στήνουν επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι για να ενισχύσουν την εξουσία τους».

Ο Γκιουλέν, 75 ετών, ζει απομονωμένος στις βορειοανατολικές ΗΠΑ από το 1999 και πολύ σπάνια μιλάει στον Τύπο, είναι όμως επικεφαλής ενός ισχυρού κινήματος στην Τουρκία, που διαθέτει ιεροδιδασκαλεία, μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιχειρήσεις και μέσα ενημέρωσης. Το θρησκευτικό τάγμα του Γκιουλέν είναι γνωστό με το όνομα Χιζμέτ.

Ο ιμάμης είναι ορκισμένος εχθρός του Ερντογάν, ο οποίος χθες τον κατηγόρησε ότι βρισκόταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος (κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 265 άνθρωποι) και απαίτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην έκδοσή του.