16 Ιούλιος 2016, 20:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούλιος 2016, 20:27

Τσαβούσογλου: Οι «8» θα εκδοθούν το συντομότερο

  • Τσαβούσογλου: Οι «8» θα εκδοθούν το συντομότερο
    (Φωτ.: EPA / M.a.Pushpa Kumara)

Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι κατέφυγαν το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο, θα εκδοθούν στην Τουρκία «το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι συνομίλησε για το ζήτημα με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

«Είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά. Μου είπε ότι οι οκτώ προδότες οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα, θα επιστραφούν το συντομότερο δυνατόν».

Σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι, σε ό,τι αφορά το αίτημα χορήγησης ασύλου, ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο.

Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας. Παράλληλα, ο Νίκος Κοτζιάς επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης συνιστά πραξικοπηματική και γι’ αυτό κολάσιμη ενέργεια.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα ότι κρίσιμες για την έκβαση αυτής της υπόθεσης είναι οι εκτιμήσεις που θα γίνουν για το εάν με την έκδοση των συλληφθέντων, θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους, εάν δηλαδή θα δικαστούν ή αν υπάρχει περίπτωση να εκτεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο λόγω θανατικής ποινής.

Επισημαίνεται ότι οι Συμβάσεις απαγορεύουν την έκδοση ανθρώπων σε χώρες όπου εφαρμόζεται η θανατική ποινή.

Σε αυτή την παράμετρο, σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές πηγές, κατά τις επικοινωνίες που είχαν σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε ότι στην Τουρκία δεν ισχύει η θανατική ποινή.

Η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου
Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα μεταβούν μεταφραστές, η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Θα διαρκέσει 8 ημέρες και εάν υπάρξει έφεση θα απαιτηθούν περίπου επιπλέον 8 ημέρες. Συνολικά η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει 15 με 16 ημέρες. Παράλληλα, θα εξελίσσονται οι διαδικασίες έκδοσης, οι οποίες διαρκούν περίπου ανάλογο χρονικό διάστημα.

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή του στρατιωτικού ελικοπτέρου, οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Το πιθανότερο είναι πως θα φτάσει στην Αλεξανδρούπολη και ένα δεύτερο τουρκικό ελικόπτερο επανδρωμένο και με δεύτερο πλήρωμα, ώστε να πραγματοποιηθεί η επιστροφή του.