16 Ιούλιος 2016, 20:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούλιος 2016, 20:14

Δημοσιογράφος Politico: Πίσω από το πραξικόπημα θα μπορούσε να βρίσκεται ο Ερντογάν

  • Δημοσιογράφος Politico: Πίσω από το πραξικόπημα θα μπορούσε να βρίσκεται ο Ερντογάν
    Πολίτες συγκεντρώνονται έξω από την τουρκική βουλή την ώρα που είναι σε εξέλιξη η πρώτη συνεδρίαση μετά το χθεσινοβραδινό βομβαρδισμό του κοινοβουλίου (φωτ.: EPA / STR)

Την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος και ενώ η τουρκική κυβέρνηση ανακτά τον έλεγχο προχωρώντας σε μαζική «εκκαθάριση» των Ενόπλων Δυνάμεων και της Δικαιοσύνης, αίσθηση προκαλεί άρθρο του δημοσιογράφου Ράιν Χιθ στο Politico, στο οποίο υποστηρίζει ότι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, θα μπορούσε να βρίσκεται ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ράιν Χιθ επικαλείται την πηγή του στην Τουρκία και σημειώνει στο twitter: «Η τουρκική πηγή μου λέει ότι η όλη κατάσταση μοιάζει περισσότερο με θέατρο παρά με πραξικόπημα».

Στη συνέχεια παραθέτει μέσω κειμένου την άποψη της εν λόγω πηγής, σύμφωνα πάντα με την οποία το «πραξικόπημα ήταν ψεύτικο» και στόχος του δεν ήταν άλλος από το να ενισχύσει τη θέση του Ερντογάν.

Η πηγή την οποία επικαλείται ο Ράιαν Χιθ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Το πιθανότερο είναι ότι θα δούμε πρόωρες εκλογές στις οποίες θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει (σημ.: Ο Ερντογάν) μία μεγάλη πλειοψηφία. Και αυτό πιθανώς θα εγγυηθεί ακόμα 10-15 χρόνια απολυταρχικής, εκλεγμένης δικτατορίας. Πιθανώς θα δούμε μία αλλαγή του συντάγματος προς το χειρότερο, όπου ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους θα χαθεί και τα Ισλαμικά ιδεώδη θα κυριαρχούν. Και θα δούμε μια περίοδο όπου οι τζιχαντιστές και οι ισλαμιστές είναι το πιθανότερο ότι θα κυριαρχήσουν».