16 Ιούλιος 2016, 16:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούλιος 2016, 16:50

Όλγα Γεροβασίλη: Θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το διεθνές δίκαιο

  • Όλγα Γεροβασίλη: Θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το διεθνές δίκαιο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Αλεξούδης)

Σχετικά με την προσγείωση τουρκικού στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Αλεξανδρούπολη, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη αναφέρει σε δήλωσή της ότι: «Σήμερα το πρωί, στρατιωτικό τουρκικό ελικόπτερο, εξέπεμψε σήμα κινδύνου εισερχόμενο στον ελληνικό εναέριο χώρο και ζήτησε την άδεια αναγκαστικής προσγείωσης. Το ΓΕΕΘΑ αμέσως επικοινώνησε με την πολιτική ηγεσία και ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα. Δόθηκε εντολή δύο μαχητικά αεροσκάφη να συνοδέψουν το ελικόπτερο μέχρι την ασφαλή προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

»Εκεί η ελληνική αστυνομία συνέλαβε τους οκτώ επιβαίνοντες στο στρατιωτικό ελικόπτερο, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει με τις τουρκικές Αρχές, προκειμένου να διεκπεραιωθεί το συντομότερο δυνατόν η επιστροφή του στρατιωτικού ελικοπτέρου στις τουρκικές Αρχές. Σε ό,τι αφορά τους οκτώ συλληφθέντες θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το διεθνές δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες, στη χώρα τους κατηγορούνται για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας».

«Η Ελλάδα θα εξετάσει το αίτημα για άσυλο»
Στο μεταξύ, η Ελλάδα φέρεται διατεθειμένη να εξετάσει το αίτημα για άσυλο των οκτώ μελών του τουρκικού ελικοπτέρου που προσγειώθηκαν το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με δύο πηγές της ελληνικής κυβέρνησης που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Όλοι έχουν συλληφθεί για παράνομη είσοδο στη χώρα, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε γνωστό μέσω Twitter ότι ζήτησε από τη χώρα μας την έκδοσή τους στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς τους προδότες. Σύμφωνα με ελληνική κυβερνητική πηγή, και οι οκτώ Τούρκοι αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα την Κυριακή. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το τουρκικό ελικόπτερο Black Hawk θα επιστραφεί αμέσως στην Τουρκία.