16 Ιούλιος 2016, 17:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούλιος 2016, 16:48

Eνδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία

  • Eνδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Τουρκία
    Ο πρωθυπουργός τη Τουρκίας στη συνέντευξη Τύπου για τα δραματικά γεγονότα της 15ης Ιουλίου (φωτ.: EPA / STR)

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ στη συνέντευξη Tύπου για τα δραματικά γεγονότα της 15ης Ιουλίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. «Η ποινή του θανάτου έχει αφαιρεθεί από το τουρκικό νομικό σύστημα» είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, αλλά τόνισε πως θα συνέλθει η εθνοσυνέλευση σήμερα για τις εξελίξεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, για να λάβει αποφάσεις «ως προς το αν θα γίνουν νομικές ρυθμίσεις. Θα εκτιμήσουμε την κατάσταση μαζί με τους ηγέτες των υπόλοιπων κομμάτων».

Ερωτηθείς αν θα επιμείνει πιο έντονα η Τουρκία για την έκδοση από τις ΗΠΑ του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε: «Ο άνθρωπος αυτός είναι αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης. Ειδικά μετά τα χθεσινά γεγονότα, δεν βλέπω ότι μπορεί να υπάρξει χώρα που θα τον στηρίξει. Αν υπάρξει χώρα που θα τον στηρίξει, αυτή η χώρα δεν θα είναι φιλική προς την Τουρκία».

Σημειώνεται ότι η τουρκική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή συνδέει την απόπειρα πραξικοπήματος με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Λίγες αργότερα πάντως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωνε από το Λουξεμβούργο ότι δεν έχει λάβει οποιοδήποτε αίτημα για έκδοση του Γκιουλέν.

 Τέλος, ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ότι «η 15η Ιουλίου είναι πλέον γιορτή της Δημοκρατίας» και ευχαρίστησε τους οπαδούς του κόμματος που από χτες τη νύχτα βγήκαν στους δρόμους και όπως είπε «έδωσαν τη δέουσα απάντηση».