16 Ιούλιος 2016, 16:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούλιος 2016, 16:03

Όλα όσα έγιναν στην τελετή έναρξης του 18ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

  • Όλα όσα έγιναν στην τελετή έναρξης του 18ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων
    Ο αγαπημένος τραγουδιστής Βασίλης Καρράς μεταξύ των νεολαίων
  • Όλα όσα έγιναν στην τελετή έναρξης του 18ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων
    Στιγμιότυπο από το μουσικοθεατρικό δρώμενο που έκλεισε την πρώτη ημέρα του Συναπαντήματος
  • Όλα όσα έγιναν στην τελετή έναρξης του 18ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων
    Πανταχού παρούσα και δεσπόζουσα Παναγία Σουμελά

Οι παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, αναφορικά με την άρνηση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, αλλά και η ανασκευή τους στο πλαίσιο του χαιρετισμού του για το 18ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τελετής έναρξης του τετραήμερου συναπαντήματος, την Παρασκευή 15 Ιουλίου, το οποίο πραγματοποιείται στο χώρο του μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά. Ειδικότερα, για επιτυχία του συναπαντήματος που θα αποτελέσει σαφή απάντηση «σε όλους εκείνους που κατά καιρούς αμφισβητούν τη δύναμη, την ιστορία και τις θυσίες του ποντιακού ελληνισμού και σε όλους εκείνους που νομίζουν ότι μπορούν να ξαναγράψουν την ιστορία, διαγράφοντας, ό,τι δεν τους αρέσει», έκανε λόγο ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων.

«Διαγράφουμε από τη μνήμη μας την ιστορία στο όνομα ενός δήθεν προοδευτισμού. Εσείς, η νεολαία, αποτελείται παράδειγμα για το πώς πρέπει να διατηρούμε τις παραδόσεις μας, αυτά που μας ενώνουν», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης που επίσης ήταν παρών, υπογράμμισε ότι «δεν επιτρέπεται υπουργοί να αμφισβητούν γενοκτονίες. Ευτυχώς, φαίνεται ότι μεταμελούνται εγγράφως». Αναφορά στο Νίκο Φίλη έκανε και ο πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», Γιώργος Τανιμανίδης, ο οποίος, αφού διάβασε το χαιρετισμό του υπουργού Παιδείας για το Συναπάντημα, στον οποίο ξεκάθαρα κάνει λόγο για Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, σημείωσε:

«Φαίνεται ότι η δύναμη της νεολαίας μας και της Παναγίας Σουμελά είναι μεγάλη και κάποιοι αλλάζουν απόψεις.

»Τα λόγια του υπουργού σήμερα δείχνουν το θεσμικό δρόμο που πρέπει να ακολουθεί ένας υπουργός και όχι να διατυπώνει προσωπικές απόψεις», πρόσθεσε.


Γιώργος Τανιμανίδης

Ο Γιώργος Τανιμανίδης αναφέρθηκε εμμέσως και στον κερματισμό του ποντιακού χώρου, κάνοντας και μία μικρή αυτοκριτική. Ειδικότερα,  αναφερόμενος στις ενέργειες του Φίλωνα Κτενίδη να φέρει την ιερά εικόνα της Παναγίας Σουμελά από το βυζαντινό μουσείο στο μοναστήρι του Βερμίου –κινητοποιώντας ακόμα και το βασιλιά Παύλο γι’ αυτό το σκοπό– σημείωσε ότι δέχθηκε κατηγορίες από τα τότε ποντιακά σωματεία ότι ενεργεί για προσωπική του προβολή.

«Εμείς, η γενιά μου, αποτύχαμε. Έχουμε κάνει ζημιά στη νεολαία μας. Μιλάω για τα λάθη που δεν έκανε ο Φίλων Κτενίδης, τα λάθη που έκαναν τα διοικητικά συμβούλια των ποντιακών σωματείων.

»Καλωσορίζουμε τους νέους μας κι εύχομαι από αυτούς να βγουν οι αυριανοί ηγέτες της πατρίδες μας», υπογράμμισε ο Γιώργος Τανιμανίδης.


Από το μουσικοθεατρικό δρώμενο της τελετής έναρξης

Σε άπταιστα ποντιακά ο Κουρουμπλής
Στην ποντιακή διάλεκτο έγινε μεγάλο μέρος της ομιλίας του Πόντιου υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος βρέθηκε στην Παναγία Σουμελά εκπροσωπώντας την κυβέρνηση. Ο υπουργός, αφού αναφέρθηκε σε απόσπασμα συγκινητικής ομιλίας του Λεωνίδα Ιασονίδη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1922, λίγο μετά την έναρξη των δραματικών γεγονότων του ξεριζωμού, μίλησε για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, τονίζοντας ότι οι Πόντιοι θεωρούνταν οι Έλληνες με την πιο ισχυρή εθνική συνείδηση και την πιο βαθιά ορθόδοξη πίστη.

Η έναρξη ενός αγώνα σε πανελλήνιο επίπεδο, με στόχο την ενημέρωση για τη Γενοκτονία και τη διεθνή αναγνώρισή της, θα πρέπει να είναι το βασικό μήνυμα του 18ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, υποστήριξε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Όπως είπε, το θέμα πρέπει να φτάσει άμεσα και στο ευρωκοινοβούλιο και να αναγνωριστεί από αυτό η Γενοκτονία.

Το μήνυμα του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος χαρακτήρισε το 18ο Συναπάντημα ως «γιορτή ιστορικής μνήμης», μετέφερε ο βουλευτής Ημαθίας του κόμματος, Κώστας Βεζυρούδης. Παράλληλα, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Γιώργος Λαζαρίδης, μετέφερε την απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, να παραβρεθεί το Δεκαπενταύγουστο στο μοναστήρι Παναγίας Σουμελά, για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου.


Οι νεολαίοι επί τω έργω

Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμα η βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαρά Κεφαλίδου, η οποία δήλωσε ότι ως Πόντια είναι πολύ συγκινημένη, διότι πραγματοποιεί για πρώτη φορά προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά, και ο δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης. Στην τελετή έναρξης του 18ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων παραβρέθηκαν ακόμα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης και η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου, η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βούλα Τεκτονίδου και η γ.γ. Βικτωρία Σαββίδου.

Η βράβευση του Βασίλη Καρρά
Ο γνωστός Πόντιος λαϊκός τραγουδιστής Βασίλης Καρράς, ήταν ο επίσημος προσκεκλημένος της τελετής έναρξης του 18ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, τον οποίο υποδέχθηκαν με επιφωνήματα θαυμασμού οι νεολαίοι. Μετά τη βράβευσή του για την πολύχρονη προσφορά του στο ελληνικό και ιδιαίτερα το ποντιακό τραγούδι, ο Βασίλης Καρράς, δήλωσε πολύ συγκινημένος και σημείωσε:

«Θέλω να με καλεί κάθε χρόνο η νεολαία, όχι για να με τιμάει, αλλά για να τους τιμάω εγώ. Είμαι μαζί τους μία γροθιά, για να ξαναγίνω νέος».


Η ιδιιαίτερη στιγμή της βράβευσης του Βασίλη Καρρά

Στο πλαίσιο της τελετής έναρξης του Συναπαντήματος, ο Γιώργος Τανιμανίδης μίλησε με θέμα «Διαδίκτυο-Υγεία-Αλήθειες», ενώ η βραδιά έκλεισε με ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο, το οποίο ήταν αφιερωμένο στη μαρτυρική Σάντα και το επιμελήθηκε η οργανωτική επιτροπή του 18 ου Συναπαντήματος.

Οι ομιλίες στο χώρο της Παναγίας Σουμελά πάντως ξεκίνησαν από το πρωί της Παρασκευής, με τον αναπληρωτή καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεόφιλο Πουταχίδη να αναπτύσσει το θέμα «Οι φίλοι μας τα μικρόβια - ο τσαχλαμάς, τα πεντικούδια και η ορμόνη της αγάπης» και την Κυριακή Χριστοφορίδου να μιλάει για «Τα παραμύθια της Ανατολής».

Δυσαρέσκεια από την ΠΟΠΣ
Τη δυσαρέσκειά της, για το γεγονός ότι δεν εκλήθη να απευθύνει χαιρετισμό στην τελετή έναρξης του 18ου Συναπαντήματος Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, εξέφρασε στο pontos-news.gr η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) Χριστίνα Σαχινίδου. Όπως είπε, αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά, αφού πάντοτε τις προηγούμενες χρονιές είχε χαιρετίσει την έναρξη των αντίστοιχων εκδηλώσεων. «Τη στιγμή που μίλησαν ή απηύθυναν χαιρετισμό τόσοι εκπρόσωποι, από την Ομοσπονδία δε ζήτησε κανείς να πει δυο λόγια για την εκδήλωση της νεολαίας», είπε δηκτικά η  Χριστίνα Σαχινίδου.

Ρεπορτάζ, κείμενο: Ρωμανός Κοντογιαννίδης - Φωτογραφίες: Μ. Παππούς, Κ. Ευαγγελίδης

Gallery
Εκδηλωσεις
ΠΕΜΠΤΗ14
ΙΟΥΛΙΟΣ
2016
12:00
Στην Παναγία Σουμελά, στην Καστανιά Βέροιας