16 Ιούλιος 2016, 16:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούλιος 2016, 16:02

Νέο έμμεσο χαράτσι στα ακίνητα

  • Νέο έμμεσο χαράτσι στα ακίνητα

Νέο χαράτσι για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις των κτηρίων και την έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ). Πέρα από την αμοιβή του ενεργειακού επιθεωρητή, που ξεκινά από τα 200 ευρώ για ένα διαμέρισμα και μπορεί να φθάσει έως και τα 450 ευρώ για μεγάλη μονοκατοικία, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιβαρύνει τους πολίτες και με παράβολο για την έκδοση ΠΕΑ ύψους 5, 10 ή 30 ευρώ ανά ενεργειακή επιθεώρηση.

Το ύψος του παράβολου διαμορφώνεται ανάλογα με το μέγεθος του κτηρίου και το είδος της επιθεώρησης. 

Η ρύθμιση, που περιλαμβάνεται στο άρθρο 55 του νόμου για τους υδρογονάνθρακες, μεταφέρει στην πραγματικότητα στην κοινωνία ένα πάγιο έξοδο είχαν όσοι μηχανικοί πραγματοποιούσαν ενεργειακές επιθεωρήσεις. Έτσι, αντί ενός ετήσιου παράβολου ανά μηχανικό θα καταβάλλεται παράβολο ανά επιθεώρηση. Η κυβέρνηση, δηλαδή επιλέγει να επιβάλλει νέο χαράτσι, έστω και μικρό, σε κάθε δικαιοπραξία επί δομημένου ακινήτου, την ώρα που αυξάνει τη φορολογία των ακινήτων, τον ΕΝΦΙΑ και το σύνολο των επιβαρύνσεων στην ακίνητη περιουσία. 

Η ελάχιστη νόμιμη αμοιβή των ενεργειακών επιθεωρητών για τη διενέργεια ελέγχων σε πολυκατοικίες καθορίζεται σε 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 200 ευρώ, όταν η επιθεώρηση αφορά στο σύνολο του κτηρίου. Η αντίστοιχη αμοιβή για μονοκατοικία καθορίζεται σε 1,5 ευρώ/τ.μ. κι επίσης δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 200 ευρώ. Αν κάποιος για παράδειγμα έχει μεζονέτα 300τ.μ., θα πληρώσει 450 ευρώ για να εξασφαλίσει το ενεργειακό πιστοποιητικό. Όσον αφορά το κόστος ελέγχου για λέβητες και εγκαταστάσεις θέρμανσης και κλιματισμού, κυμαίνεται από 150 έως και 500 ευρώ, ανάλογα με την ισχύ των εγκαταστάσεων.