15 Ιούλιος 2016, 23:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούλιος 2016, 23:32

Πένθος και τρόμος στη Γαλλία και σε ολόκληρο τον κόσμο

  • Πένθος και τρόμος στη Γαλλία και σε ολόκληρο τον κόσμο
    Το δημαρχείο του Τελ Αβίβ στα χρώματα της γαλλικής σημαίας, σε ένδειξη συμπαράστασης στο γαλλικό λαό (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Ο τρόμος ξανά πάνω από τη Γαλλία, την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο, με τις αρχές να αναζητούν το παραμικρό ίχνος που θα μπορούσε να οδηγήσει στα αίτια του φονικού χτυπήματος. Το ερώτημα αν ο δράστης έδρασε μόνος του ή οργανωμένα δεν έχει ακόμα απαντηθεί. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να πρόκειται για χτύπημα τζιχαντιστικής οργάνωσης. 

Για την ώρα όμως το μόνο βέβαιο είναι ότι οι γαλλικές αρχές ασφαλείας δέχονται δριμεία επίθεση από εκπροσώπους της συντηρητικής αντιπολίτευσης για «κενά» σε επίπεδο ασφάλειας.

Ο Κριστιάν Εστροζί, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου της Κυανής Ακτής, όπου ανήκει η Νίκαια, και στέλεχος της αντιπολίτευσης απαίτησε να του δοθούν απαντήσεις σχετικά με το πώς ένα φορτηγό κατάφερε να εισέλθει στο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ και να θερίσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσει ατο σόου των πυροτεχνημάτων.

Τραγική ειρωνεία, ο Κριστιάν Εστροζί την προηγουμένη του πρωτοφανούς μακελειού είχε στείλει μια επιστολή στον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ζητώντας μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την αστυνόμευση στην περιοχή.


Λίγα λουλούδια στη γαλλική πρεσβεία στο Βερολίνο (φωτ.: EPA / Soeren Stache)

Ο Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ, που οι αρχές μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων ταυτοποίησαν ως τον δράστη της επίθεσης, είχε μόνο μια καταδίκη στο πρόσφατο παρελθόν για επιθετική οδήγηση. Οι αρχές στην Τυνησία, τόπο καταγωγής του, δεν τον είχαν συνδέσει ποτέ με ακραίες ή ισλαμιστικές απόψεις. Ήταν παντρεμένος με τρία παιδιά, αλλά είχε οικογενειακά προβλήματα, σύμφωνα με κάποιες  πηγές

Ο απολογισμός τραγικός, 84 οι νεκροί. Μεταξύ αυτών και αρκετοί ξένοι υπήκοοι. Μεγάλος ο φόβος ότι δεν είναι ο τελικός, καθώς εκ των 202 τραυματιών οι 25 νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής και οι 52 σε κρίσιμη κατάσταση.


Μεσίστιες οι σημαίες και στο Λονδίνο (φωτ.: EPA / Andy Rain)

Δεκάδες τα μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τη Γαλλία. Στις περισσότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης, της Αθήνας συμπεριλαμβανομένης, αλλά και στις ΗΠΑ οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.