14 Ιούλιος 2016, 22:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούλιος 2016, 22:38

Ο χαιρετισμός Φίλη στο 18ο Συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας

  • Ο χαιρετισμός Φίλη στο 18ο Συναπάντημα Ποντιακής Νεολαίας
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Αλέξανδρος Βλάχος)

Χαιρετισμό στην έναρξη του 18ου Συναπαντημάτος Ποντιακής Νεολαίας που ξεκίνησε την Πέμπτη στην Παναγία Σουμελά απηύθυνε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, με ιστορική αναδρομή στην Παναγία Σουμελά και ξεχωριστή αναφορά στην πολιτιστική κληρονομιά των Ποντίων.

Ο Νίκος Φίλης αφού εκφράζει τη λύπη του που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν θα μπορέσει να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις σημειώνει:

«Η Ιερά Μονή “Παναγία Σουμελά” στην οποία σήμερα βρίσκεστε, αποτελεί οργανική συνέχεια της τρανής μοναστικής παράδοσης του Πόντου. Στις πλαγιές του Βέρμιου, στην όμορφη Καστανιά, συνεχίζεται η μακραίωνη και εμβληματική πορεία που ξεκίνησε το 386 μ.Χ. σε μια σπηλιά του όρους Μελά στην Τραπεζούντα.

»Σε αυτόν εδώ τον χώρο και μετά από μεγάλες περιπέτειες, βρήκε προστασία η ιερή εικόνα της Παναγίας της Αθηνιώτισσας που, κατά την παράδοση, εικονογράφησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς και μετέφεραν στον Πόντο από την Αθήνα οι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος. Στα υψώματα του Βέρμιου φιλοξενούνται τα σημερινά “ολικά κοινωνικά γεγονότα” του ποντιακού ελληνισμού που μέχρι τη Γενοκτονία λάμβαναν χώρα στα μοναστήρια και στα παρχάρια του Πόντου. Ένα τέτοιο “ολικό κοινωνικό γεγονός” είναι και  το θερινό συναπάντημα που για 18η φορά οργανώνετε φέτος».

 »Νέοι και νέες ποντιακής καταγωγής από την Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Γεωργία, αλλά και τον Καναδά, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες θα γνωρισθούν, θα ενημερωθούν και θα μάθουν, θα ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες και φυσικά θα χορέψουν σέρρα και κότσαρι υπό τους ήχους του κεμεντζέ», συνεχίζει  Ο Νίκος Φίλης, προσθέτοντας: «Ιδιαίτερα για τα νέα παιδιά που ζουν και προκόβουν στο εξωτερικό πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία γνωριμίας ή επανασύνδεσης με την Ελλάδα»

Αναφερόμενος δε στα δείγματα πολιτιστικής δημιουργίας των Ποντίων υπογραμμίζει: «Διαχρονικά, οι Ρωμαίοι του Πόντου έχουν προσφέρει δείγματα υψηλής πολιτιστικής δημιουργίας και αυθεντικής καλλιτεχνικής έκφρασης σε τομείς όπως η αρχιτεκτονική, το θέατρο, τα γράμματα και η μουσική.

»Η ποντιακή γλώσσα με το χαρακτηριστικό ηχόχρωμα και τα πολλά αρχαϊκά στοιχεία αποτελεί μια ακόμα πολύτιμη κληρονομιά.

»Στις νέες και στους νέους, όπως αυτές και αυτοί που σήμερα βρίσκονται συγκεντρωμένοι εδώ, πέφτει η ευθύνη να διατηρήσουν αλλά κυρίως να εξελίξουν και να ανανεώσουν τη σημαντική αυτή παράδοση».

Εύχεται τέλος κάθε επιτυχία στις εργασίες της διοργάνωσης σημειώνοντας: «Πατώντας γερά στο παρελθόν και ανασκαλεύοντας την παράδοση, ο πολιτισμός έχει ανάγκη να ανανεώνεται με το βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον για να παραμένει ζωντανός και ακμαίος. Με αυτές τις σκέψεις, θέλω να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες σας, γόνιμες εισηγήσεις και συζητήσεις και ένα επιτυχημένο και δημιουργικό συναπάντημα».

Εκδηλωσεις
ΠΕΜΠΤΗ14
ΙΟΥΛΙΟΣ
2016
12:00
Στην Παναγία Σουμελά, στην Καστανιά Βέροιας