16 Ιούλιος 2016, 17:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούλιος 2016, 18:07

Ποντιακές συνταγές από το Θρυλόριο μέχρι την… κουζίνα σας

  • Ποντιακές συνταγές από το Θρυλόριο μέχρι την… κουζίνα σας
    Από το 1ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας (φωτ.: Στέλιος Κενανίδης)

Μπορεί στο Θρυλόριο ο σεφ να «έκλεψε» ποδιά και κουτάλα, και οι μαγείρισσες του χωριού να είναι έτοιμες για το 2ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας που θα γίνει την Κυριακή 17 Ιουλίου 2016, ποιος όμως είπε ότι δεν μπορούμε ταυτόχρονα να μαγειρέψουμε όλοι; Την ευκαιρία δίνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», ο οποίος παρουσιάζει αναλυτικά τις συνταγές, τα σωματεία που θα λάβουν μέρος και τους διαγωνιζόμενους.

Και μπορεί το άγχος των διαγωνιζόμενων να είναι στα ύψη, όμως κανένα άγχος για όποιον θέλει να μαγειρέψει στο σπίτι του.

Σιρόν από το Τσογκάρ, βαρένικα από το Καρς, τεπίκε από το Ατά Παζάρ Νικομήδειας, κλωστόν από τη Φάτσα, τανωμένον σορβά από το Κογός Καρς, τυροκλωστή από τη Λαραχανή Ματσούκας, κοχλίδε με κρομμύδε από την Κρώμνη, βραστάρ’ ή εκμέκ ισλαμασού από την Πάφρα, πουγαλαμάς με τερλιπισία από την Τραπεζούντα, κρεμμυδοτήγανον από το Κοσμά Ματσούκας και ακρόσκα από την Τσάλκα Γεωργίας είναι μερικές από τις συνταγές που θα διαγωνιστούν στο 2ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας.

«Γευτείτε, μαγευτείτε», λένε οι Πόντιοι του Θρυλορίου.


Και ντ' έμορφα εμα'είρεψάν-ε (1ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας, φωτ.: Στέλιος Κενανίδης)

Συνταγές άλλες λιτές με απλά υλικά και άλλες που χρειάζονται υπομονή και μεράκι. Όπως και να έχει, το αποτέλεσμα θα είναι ένα: θα έρθετε σε άμεση επαφή με τις ευωδίες της παραδοσιακής κουζίνας. Ο διαγωνισμός στο Θρυλόριο γίνεται σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, σε μια προσπάθεια προβολής και ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας και της νοστιμιάς.

Εκδηλωσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ11
ΙΟΥΛΙΟΣ
2016