14 Ιούλιος 2016, 15:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούλιος 2016, 15:40

Mε 45 εκατ. ευρώ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πουλήθηκε στους Ιταλούς

  • Στο Λουτράκι φτάνει ο προαστιακός
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Αλλάζει… σημαία η ΤΡΑΙΝΟΣΕ που πλέον θα μιλά ιταλικά. Το τίμημα των 45 εκατ. ευρώ που προσέφερε η Ferrovie Dello Stato Italiane για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας έγινε δεκτό από το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Ο προηγούμενος διαγωνισμός είχε κηρυχθεί άγονος, λόγω απουσίας ουσιαστικού ενδιαφέροντος.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών θα υπογραφεί μετά από την έγκριση του Ελεγκτικού. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

Η Ferrovie αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη σιδηροδρομική επιχείρηση στην Ευρώπη.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ βαρύνεται με 750 εκατ. ευρώ κρατικές ενισχύσεις που έχουν κριθεί παράνομες από την Κομισιόν· το ποσό αυτό θα «σβηστεί» όταν η εταιρεία περάσει στα χέρια των ιταλικών σιδηροδρόμων. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η διάθεση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου διασφαλίζει όχι μόνο τη βιωσιμότητα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξή της. 

Μετά το αίσιο τέλος με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναμένεται να επαναπροκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για την Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού και Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ).