14 Ιούλιος 2016, 14:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούλιος 2016, 14:21

Τρικυμία στις σχέσεις κυβέρνησης-δικαστών για τη Siemens

  • Συμβούλιο Εφετών: Νέο όχι στην έκδοση Κούρδου κρατούμενου στην Τουρκία
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Αναταράξεις στη Δικαιοσύνη και τρικυμία σε πολιτικό επίπεδο προκαλεί η επ’ αόριστον αναβολή της πολύκροτης δίκης για τα μαύρα ταμεία της Siemens. Με αφορμή την έντονη κριτική που δέχεται ως υπεύθυνος για το «πάγωμα» της διαδικασίας ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος με μια σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο για «σκόπιμες διαρροές και αισχρά υπονοούμενα».

Οι δικαστές καταγγέλουν επιχειρούμενη απαξίωση.

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος αναφέρει ότι στις 8 Απριλίου 2015, πολύ πριν από την έναρξη της δίκης στις 27 Νοεμβρίου 2015, ο αρμόδιος εισαγγελέας ζήτησε από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών να γίνει η μετάφραση του παραπεμπτικού βουλεύματος από τα ελληνικά στα γερμανικά. Στη συνέχεια αναφέρει ότι λόγω της καθυστέρησης στη μετάφραση, ακόμα και μετά την έναρξη της δίκης, υπήρξαν αλλεπάλληλα έγγραφα που κοινοποιήθηκαν στα γραφεία των υπουργών Εξωτερικών και Δικαιοσύνης.

Ντογιάκος: Η μετάφραση ολοκληρώθηκε στις 13 Μαΐου 2016, και το βούλευμα υποβλήθηκε μεταφρασμένο στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών στις 16 Μαΐου 2016.

Ταυτόχρονα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έκανε λόγο «για άκρα συκοφαντία κατά της δικαιοσύνης», αναφερόμενη στις επικρίσεις για τους χειρισμούς δικαστικών. Πάντως η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη ανέθεσε χθες στην εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου τη διενέργεια κατεπείγουσας πειθαρχικής έρευνας. Ζητούμενο να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ή όχι πειθαρχικές παραβάσεις που τελέστηκαν από εισαγγελικούς λειτουργούς της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, σχετικά με την προπαρασκευαστική διαδικασία και μέχρι να εισαχθεί η υπόθεση στο ακροατήριο.

Την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου επισκέφθηκε σήμερα και ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο Νίκος Παρασκευόπουλος κατέθεσε δύο αιτήσεις επίσπευσης της δίκης της Siemens. «Δικαιολογείται μια κατ’ εξαίρεση δικονομική πορεία όσο αφορά την ταχύτητα», είπε χαρακτηριστικά.