7 Σεπτέμβριος 2013, 13:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:07

Συνωστισμός πολεμικών στο εμπορικό λιμάνι της Σούδας

  • Συνωστισμός πολεμικών στο εμπορικό λιμάνι της Σούδας

Έντονη είναι η παρουσία πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού της Βρετανίας στο λιμάνι της Σούδας στα Χανιά.

Σύμφωνα με τις λιμενικές Αρχές, οι επισκέψεις των πλοίων είναι εθιμοτυπικές και δεν συνδέονται με τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Την ίδια ώρα, τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυστηρά σ’ όλο το μήκος και πλάτος του εμπορικού λιμανιού.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Χανιώτικα νέα», μεγάλο πολεμικό σκάφος με σημαία Μ. Βρετανίας βρίσκεται στο εμπορικό τμήμα του λιμανιού, δίπλα ακριβώς στον χώρο των κρουαζιερόπλοιων, γεγονός που έχει προκαλέσει την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένονται ακόμη τρία πολεμικά σκάφη.

«Είναι δυνατόν, πολεμικό σκάφος παρόμοιου μεγέθους, που σίγουρα έχει πυρομαχικά και μεταφέρει πυραύλους και βόμβες, να φορτώνει και να ξεφορτώνει στο εμπορικό λιμάνι; Πρώτη φορά έρχονται σκάφη τέτοιου μεγέθους. Συνήθως πηγαίνουν στην απέναντι πλευρά» δήλωσε κάτοικος των Χανίων.

Πρώην εργαζόμενος στον Ναύσταθμο Κρήτης επεσήμανε πως ακόμα και μέσα στον χώρο της Ναυτικής Βάσης δεν επιτρεπόταν η παρουσία σκαφών φορτωμένων με πυρομαχικά και πως όλες αυτές οι δραστηριότητες -στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ- πραγματοποιούνταν στις ναυτικές εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Βάσης.

Στελέχη του Λιμενικού Ταμείου Χανίων, μιλώντας στην εφημερίδα, ανέφεραν πως την αρμοδιότητα για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει το Λιμεναρχείο. Ο λιμενάρχης κ. Α. Δασκαλάκης υποστήριξε πως δεν γίνεται φορτοεκφόρτωση οπλισμού ή πυρομαχικών και ότι η παρουσία των πολεμικών σκαφών εντάσσεται στις εθιμοτυπικές επισκέψεις που κάνουν συχνά στη Σούδα.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο τα πλοία δένουν στο εμπορικό λιμάνι και αν η παρουσία τους εγκυμονεί κινδύνους για τη ναυσιπλοΐα, ο κ. Δασκαλάκης απάντησε πως με βάση τους κανονισμούς τα πολεμικά πλοία μπορούν να δέσουν και σ’ αυτό το τμήμα του λιμανιού και διαβεβαίωσε πως η παρουσία τους δεν εμπνέει ανησυχία.

Πηγή: zougla.gr