13 Ιούλιος 2016, 13:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούλιος 2016, 17:47

Στον Πόντο ο χρυσός έχει και χρώμα λευκό!

  • Στον Πόντο ο χρυσός έχει και χρώμα λευκό!
    (Φωτ.: Facebook / Balıkçı Şef)
  • Στον Πόντο ο χρυσός έχει και χρώμα λευκό!
    (Φωτ.: Facebook / Kastaş Gıda)
  • Στον Πόντο ο χρυσός έχει και χρώμα λευκό!
    (Φωτ.: Facebook / Kastaş Gıda)

Μπορεί σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο ο χρυσός να έχει ένα λαμπερό κίτρινο χρώμα, στον Πόντο όμως, την περιοχή με την ευλογημένη γη, ο «χρυσός» μπορεί να πάρει πολλά χρώματα. Προϊόντα που γίνονται ανάρπαστα και πωλούνται σε πολύ υψηλές τιμές είναι πραγματικό χρυσωρυχείο για την τοπική οικονομία· πιο φημισμένα από όλα τα λεφτοκάρυα (φουντούκια), ο λεγόμενος καφέ χρυσός.

Αν όμως πάει κάποιος στον δυτικό Πόντο, στο νομό Κασταμονής (τουρκικά: Kastamonu), θα διαπιστώσει ότι στην επαρχία Τάσκιοπρου (τουρκικά: Taşköprü), βγαίνει και… λευκός χρυσός. Έτσι τουλάχιστον αποκαλούν τα σκόρδα οι γεωργοί της συγκεκριμένης επαρχίας, η οποία είναι χτισμένη στα ερείπια της αρχαίας Πομπηιούπολης, στις όχθες του ποταμού Αμνία (τουρκικά: Gökırmak).

Κάθε χρόνο παράγονται 24 χιλιάδες τόνοι σκόρδων, δηλαδή το 25% ολόκληρης της παραγωγής στην Τουρκία. Οι κάτοικοι έχουν κάθε λόγο να είναι περήφανοι για το προϊόν τους, που εκτός από μοναδική γεύση έχει και καλή τιμή: οι χονδρέμποροι αγοράζουν με σχεδόν τέσσερα ευρώ το κιλό.

Το… παζάρι για τη φετινή παραγωγή έχει ήδη ξεκινήσει, και τα πρώτα σκόρδα από το Τάσκιοπρου έχουν ήδη πάρει το δρόμο της εξαγωγής.

Όσοι τυχεροί βρεθούν στην Κασταμονή μέσα στο καλοκαίρι, ας γνωρίζουν ότι κάθε Αύγουστο στην «πρωτεύουσα» των σκόρδων διοργανώνεται το αντίστοιχο διεθνές φεστιβάλ.