13 Ιούλιος 2016, 09:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούλιος 2016, 11:10

Κίνδυνοι για την υγεία από τη μη σωστή χρήση των κλιματιστικών

  • Κίνδυνοι για την υγεία από τη μη σωστή χρήση των κλιματιστικών
    (Φωτ.: Flickr)

Ειδικά στις μεγάλες πόλεις, όπου οι τοίχοι των σπιτιών… βράζουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η χρήση τους θεωρείται επιβεβλημένη. Τις δε περιόδους του καύσωνα δουλεύουν στο φουλ. Ο λόγος για τα κλιματιστικά που ναι μεν προσφέρουν δροσιά αλλά η χρήση τους πρέπει να γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο, προκειμένου να μην δημιουργούνται προβλήματα στην υγεία.

Ιατρικές μελέτες, που αφορούν ανθρώπους που ζουν και εργάζονται σε κλιματιζόμενους χώρους, έχουν συσχετίσει τα κλιματιστικά με παθήσεις του αναπνευστικού, του δέρματος, των μυών και των αρθρώσεων.

Σύμφωνα με τον πνευμονολόγο Δημήτρη Βασσάλο, δρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα πλέον συνηθισμένα ζητήματα υγείας στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τα οικιακά κλιματιστικά, είναι: η φαρυγγίτιδα (επίμονη, που κρατεί 2 εβδομάδες), η ρινίτιδα λόγω ξηρότητας των βλεννογόνων από τον αέρα που ανακυκλώνεται με το κλιματιστικό, ο πονοκέφαλος, η ψύξη μυών, η επιδείνωση αρθρίτιδας ή νευρίτιδας, η ξηρότητα δέρματος και η εμφάνιση δερματοπαθειών, η εμφάνιση αλλεργιών από μύκητες και σκόνη από τα φίλτρα του κλιματιστικού, η ξηροφθαλμία και η επιπεφυκίτιδα.

Επίσης, σημειώνει ο δρ Βασσάλος, τα κλιματιστικά σε χώρους εργασίας και σε δημόσιους χώρους, όπως είναι για παράδειγμα τα ξενοδοχεία, λόγω της κακής συντήρησης των συστημάτων αποθήκευσης και μεταφοράς του νερού, μπορεί να γίνουν εστίες μικροβίων που προκαλούν μια επικίνδυνη πνευμονία, την Legionela (νόσος των Λεγεωνάριων).

Ο Δημήτρης Βασσάλος εξηγεί ότι προκειμένου η χρήση των κλιματιστικών να έχει όσο το δυνατό λιγότερες επιπτώσεις στην υγεία μας πρέπει:

  1. Να γίνεται σωστή συντήρηση των μονάδων.
  2. Να καθαρίζονται τα φίλτρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  3. Η θερμοκρασία να ρυθμίζεται στους 25 βαθμούς Κελσίου (ιδανικές συνθήκες θερμοκρασία 25-26 βαθμούς Κελσίου και 65% υγρασία). Να αποφεύγεται η ρύθμιση του κλιματιστικού σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.
  4. Όχι απότομες εναλλαγές κρύο-ζεστό, και αντίστροφα.
  5. Να γίνεται συχνός αερισμός του χώρου – για παράδειγμα, ένα παράθυρο να είναι συνεχώς λίγο ανοιχτό.
  6. Να σβήνουμε το κλιματιστικό περίπου 20 λεπτά πριν βγούμε από το σπίτι ή το αυτοκίνητο ώστε να προσαρμοστεί ο οργανισμός στη μεταβολή της θερμοκρασίας.