13 Ιούλιος 2016, 11:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούλιος 2016, 11:08

Η αρχαία Μύρλεια, στα Μουδανιά της Βιθυνίας, αποκαλύπτεται

  • Η αρχαία Μύρλεια, στα Μουδανιά της Βιθυνίας, αποκαλύπτεται
    Τα ερείπια της αρχαίας Μύρλειας που ήρθαν στο φως, από ψηλά (φωτ.: arkeolojihaber.net)

Κατά τον Μεσαίωνα το όνομά της ήταν Μοντανιάκ (Montagnac) και κάπως έτσι, μετά την καταστροφή της από τους Τούρκους το 1318, όταν ξαναχτίστηκε πήρε το όνομα Μουντανιά (τουρκικά: Mudanya). Για τους αρχαιολόγους όμως είναι η Μύρλεια, η αρχαία παραλιακή πόλη της Μικράς Ασίας στη Βιθυνία.

Η αρχαία πόλη βρίσκεται στην είσοδο του Κιανού κόλπου. Χτίστηκε τον 5ο αι. π.Χ. και ήταν αποικία των Κολοφωνίων της Ιωνίας. Νομίσματά της σώζονται ακόμα και σήμερα – τα πρώτα κόπηκαν περί το 200 π.Χ.

Στην περιοχή, που χάρη στην αρχαία Μύρλεια ονομαζόταν Μυρλεάτιδα, το 2012 άρχισαν ανασκαφές χάρη σε ένα τυχαίο γεγονός: κατά τη διάρκεια των εκσκαφών για τα θεμέλια ενός νέου εμπορικού κέντρου ανακαλύφθηκαν τα πρώτα ευρήματα. Μέχρι στιγμής έχουν έρθει στο φως θεμέλια σπιτιών, μωσαϊκά, δρόμοι καθώς και τμήματα της πόλης.

Ο δήμαρχος Μουδανιών Χαϊρί Τούρκγιλμαζ ανέφερε ότι ο δήμος θα κάνει το παν όχι μόνο για να αποκαλυφθεί η αρχαία πόλη, αλλά και για να μπει η περιοχή στον κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.