12 Ιούλιος 2016, 18:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούλιος 2016, 18:08

Κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία για τα ελλείμματα

  • Κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία για τα ελλείμματα
    Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μ. Σαπέν μαζί με τους ομολόγους του Κ. Παντόαν (Ιταλία) και M. Σεντένο (Πορτογαλία) στο Ecofin της 12ης Ιουλίου (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Όσοι πίστευαν ότι μετά το Brexit η ΕΕ θα άλλαζε τακτική, μάλλον σήμερα πήραν το μήνυμα ότι η γραμμή παραμένει σκληρή. Ούτε λίγο ούτε πολύ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κίνησαν σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία του ενιαίου νομίσματος, μια διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Πορτογαλίας και της Ισπανίας λόγω υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Οι υπουργοί Οικονομικών διαπίστωσαν πως η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διόρθωση των ελλειμμάτων τους, με αποτέλεσμα να τεθεί σε λειτουργία μια διαδικασία επιβολής κυρώσεων, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

H σημερινή απόφαση, όπως μεταδίδει το Reuters, ανοίγει το δρόμο ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εισηγηθεί πιθανά πρόστιμα μέσα στις επόμενες 20 ημέρες.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, ακολουθώντας τις κατευθύνσεις που είχε δώσει ο Αλέξης Τσίπρας, προσπάθησε να ταχθεί κατά της επιβολής κυρώσεων στις δύο χώρες, ενώ σε ανάλογο –καίτοι σαφώς πιο χλιαρό– κλίμα κινήθηκαν και οι ομόλογοί του της Γαλλίας και της Ιταλίας. Ωστόσο, τελικά επικράτησε και πάλι η σκληρή γραμμή των εταίρων, η οποία και επικυρώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin. Η απόφαση αυτή περιορίζει τους ελιγμούς της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει της αξιολόγησης του φθινοπώρου.