12 Ιούλιος 2016, 19:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούλιος 2016, 18:07

Ρώσος ο χρηματοδότης των έργων συντήρησης στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου

  • Ρώσος ο χρηματοδότης των έργων συντήρησης στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου
    Τμήμα του αρχαιολογικού χώρου στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δέσποινα Αλεφραγκή)

Ένας Ρώσος επιχειρηματίας, ο Γεβγκένι Κασπέρσκι, χρηματοδοτεί το έργο διάσωσης των ερειπίων του ιστορικού κυκλαδικού/μινωικού οικισμού στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης. Η εταιρεία του, η Kaspersky Lab, η οποία είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες ψηφιακής ασφάλειας στον κόσμο, επέκτεινε τη συνεργασία της με την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία για την περαιτέρω ανάπτυξη του έργου του Ακρωτηρίου.

Πρόσφατα, κατά την ανανέωση της χορηγίας, ο Γ. Κασπέρκσι είχε χαρακτηρίσει «θησαυρό για όλη την ανθρωπότητα» τον αρχαιολογικό χώρο στο ηφαιστειογενές νησί, και είχε υπογραμμίσει την ανάγκη συντήρησής του.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να συνεχιστεί η έρευνα της τοποθεσίας, καθώς η ανασκαφή είναι πιθανό να φέρει νέα εκθέματα στο φως. Είμαι πολύ περήφανος που μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτή την ερευνητική διαδικασία, καθώς και τη διατήρηση αυτού του καταπληκτικού μέρους για τις μελλοντικές γενιές», είχε πει με έμφαση.

Η συνεργασία μεταξύ της Kaspersky Lab και της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας ξεκίνησε το 2015, όταν η εταιρεία προχώρησε στη χορηγία της αποκατάστασης των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου. Η Kaspersky Lab είναι χορηγός μιας σειράς δραστηριοτήτων, όπως είναι η αποκατάσταση των ανασκαφών, η διατήρηση των πανέμορφων τοιχογραφιών, η μελέτη στερέωσης των κτισμάτων, κ.ά.

Στο μέλλον θα υποστηρίξει διάφορες φάσεις του έργου. Η πρώτη θα αποτελείται από ανασκαφές στην Οικεία των Θρανίων, κοντά στο κτήριο Ξεστή 3, όπου και βρέθηκε το χρυσό ειδώλιο αιγάγρου το 1999.

Ο Γ. Κασπέρσκι είχε βρεθεί στην Σαντορίνη για πρώτη φορά πριν από 15 χρόνια. Επέστρεψε στο νησί μετά από δύο χρόνια και έμενε λίγο περισσότερο, οπότε αποφάσισε να επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο στο Ακρωτήρι. Ήταν όμως κλειστός λόγω προβλημάτων που υπήρχαν με τo στέγαστρο. Η τρίτη φορά στην Σαντορίνη ήταν και αυτή που άλλαξε οριστικά τη σχέση του με το νησί.


Ο Γεβγκένι Κασπέρσκι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το 2013 επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά οι εργασίες είχαν τελματώσει λόγω οικονομικών προβλημάτων. Παρόλα αυτά, εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από όσα αντίκρυσε που –αφού πρώτα συζήτησε με τους συνεργάτες του– αποφάσισε ότι η εταιρεία του θα μπορούσε να συνδράμει οικονομικά για την περαιτέρω ανάπτυξη του έργου.