12 Ιούλιος 2016, 19:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούλιος 2016, 18:06

Μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Υψηλάντη από τους Έλληνες του Κιέβου

  • Μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Υψηλάντη από τους Έλληνες του Κιέβου
    Το μνημείο του Κωνσταντίνου Υψηλάντη στο Κίεβο (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης για το pontos-news.gr)

Για πρώτη φορά στο Κίεβο θα πραγματοποιηθεί μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Υψηλάντη, αύριο 13 Ιουλίου στις 10:30 στο ναό Τραπέζνι της περιοχής Πετσέρκα Λαύρα. Παρόντες θα είναι όλα τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων της περιοχής.

Στην πόλη όπου έζησε ο ηγεμόνας της Μολδοβλαχίας από το 1807 μέχρι το 1816, και όπου άφησε την τελευταία του πνοή, στήθηκε μνημείο στο οποίο θα κατατεθούν λουλούδια μετά την επιμνημόσυνη δέηση.

Σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα των Ελλήνων της Ουκρανίας, ο Έλληνας επιχειρηματίας Παντελής Μπούμπουρας και ο πρόεδρος των Ελλήνων του Κιέβου Νικολάι Κορέτσκι προσκαλούν στο μνημόσυνο όλους τους Έλληνες.

«Αγαπητοί συμπατριώτες! Αγαπητοί Έλληνες και φιλέλληνες! Πριν από 200 χρόνια πέθανε ο γιος του ελληνικού λαού, ο πρίγκιπας Κωνσταντίνος Υψηλάντης, ο οποίος είχε ανεκτίμητη συμβολή στην κατάκτηση της ελληνικής ανεξαρτησίας. Ετάφη στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία καταστράφηκε αργότερα. Όσο ήταν εν ζωή οι συγγενείς του, κάθε χρόνο πραγματοποιούσαν ένα μεγάλο μνημόσυνο στη μνήμη του Υψηλάντη.

»Σήμερα, 200 χρόνια μετά, εμείς οι Έλληνες του Κιέβου θέλουμε να αποκαταστήσουμε αυτήν την παράδοση. Παρακαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας το μνημόσυνο για την τιμή και τη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου, του πρίγκιπα Κωνσταντίνου Υψηλάντη.