12 Ιούλιος 2016, 18:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούλιος 2016, 19:52

Η βάση του Ιντσιρλίκ παγώνει και πάλι τις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας

  • Η βάση του Ιντσιρλίκ παγώνει και πάλι τις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας

Νέα κρίση στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας φαίνεται να ξεσπά με αφορμή το αίτημα για επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ των Aδάνων, όπου σταθμεύουν γερμανικά αεροσκάφη και 240 Γερμανοί στρατιωτικοί. Μετά τη «φωτιά» που άναψε η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Μπούντεσταγκ, αυτήν τη φορά η κρίση είναι προ των πυλών, με δεδομένο ότι η Τουρκία απάντησε στο αρνητικά στο γερμανικό αίτημα με το δικαιολογητικό ότι απαγορεύεται η είσοδος πολιτών σε στρατιωτικές βάσεις.

Οι Γερμανοί έχουν στείλει στο Ιντσιρλίκ μαχητικά τύπου Τornado, τα οποία χρησιμοποιούνται στις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας Νόρμπερτ Λάμερτ, ο οποίος δήλωσε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται την επίσκεψη των Γερμανών βουλευτών, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να αποσύρει τα στρατεύματά της η Γερμανία από το Ιντσιρλίκ.

Μάλιστα, μιλώντας για το ζήτημα στην Süddeutsche Zeitung, ο Ν. Λάμμερτ είπε ότι «οι Γερμανοί στρατιώτες δεν έχουν κανένα λόγο να βρίσκονται σε μια χώρα που πήγαν στο πλαίσιο μιας συμμαχικής αποστολής και είναι ανεπιθύμητοι».