12 Ιούλιος 2016, 08:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούλιος 2016, 09:19

Eurogroup: Κανένα περιθώριο χαλάρωσης στα δημοσιονομικά

  • Eurogroup: Κανένα περιθώριο χαλάρωσης στα δημοσιονομικά
    Πολλά χαμόγελα, αλλά ούτε κουβέντα για χαλάρωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, στο Eurogroup της Δευτέρας (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Μήνυμα ότι το Brexit δεν αφήνει περιθώρια χαλάρωσης για καμία χώρα της ευρωζώνης έστειλε το Eurogroup, που συνεδρίασε για τελευταία φορά πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, την Δευτέρα, και σε τεταμένη ατμόσφαιρα λόγω των αναταράξεων στη Βρετανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Έτσι, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έκλεισαν προκαταβολικά την πόρτα σε αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης για επιείκεια και μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018.

Το ελληνικό ζήτημα δεν περιλαμβανόταν στην ατζέντα του Eurogroup και θα ξαναβρεθεί στο επίκεντρο στην επόμενη συνεδρίαση στις 9 Σεπτεμβρίου, στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Λίγο αργότερα προγραμματίζεται η πρώτη κάθοδος των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, συνεπώς η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα μέτρα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Η κρίσιμη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, με επίκεντρο τις επώδυνες ανατροπές στα εργασιακά, αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

 Από τη μεριά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας τάχθηκε ξανά υπέρ της μείωσης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% στο 2% του ΑΕΠ μετά το 2018, ενώ τόνισε πως οι τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια κατά 41 δισ. ευρώ (40% του συνόλου) μέχρι το 2019.