11 Ιούλιος 2016, 23:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Σεπτέμβριος 2016, 19:35

Μήνυμα Παυλόπουλου για το Κυπριακό από την κατεχόμενη Μόρφου

  • Μήνυμα Παυλόπουλου για το Κυπριακό από την κατεχόμενη Μόρφου
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχεται πλακέτα με το κλειδί της πόλης από τον δήμαρχο Μόρφου Χαράλαμπο Πίττα (Δ) κατά τη διάρκεια της τελετής αναγόρευσης του σε επίτιμο δημότη του κατεχόμενου Δήμου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χρήστος Αβρααμίδης)

«Όχι συνομοσπονδία, όχι εγγυήτριες δυνάμεις, και επιστροφή όλων των εκτοπισμένων στις αρχέγονες εστίες τους», ζήτησε από την Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απευθύνοντας ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία, αλλά και τη διεθνή κοινότητα.

Σε μία πράξη ύψιστου συμβολισμού, ο Προκόπης Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε σε επίτιμο δημότη του μαρτυρικού Δήμου Μόρφου, που σήμερα τελεί υπό τουρκική κατοχή.

Στην αντιφώνησή του, κατά την τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιέγραψε πλαίσιο «υγιούς» λύσης, απορρίπτοντας κάθε εκδοχή «παρθενογένεσης» νέου κράτους, που προωθεί η Άγκυρα και οι συνοδοιπόροι της. Παράλληλα διατύπωσε ευθέως αίτημα «επιστροφής» της Μόρφου στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Όχι μόνο απέρριψε κάθε σχέδιο νέου κράτους, αλλά με την ιδιότητα του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου τόνισε ότι η ομοσπονδία «θα προκύψει ύστερα από επανένωση των αρχικών τμημάτων» της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Η Κυπριακή Δημοκρατία νοείται μόνον ως ομοσπονδιακό κράτος, δοθέντος ότι κάθε μορφή συνομοσπονδίας είναι μη συμβατή με το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο, όπως τούτο απορρέει από το ευρωπαϊκό δίκαιο, πρωτογενές και παράγωγο», ανέφερε συγκεκριμένα. Τέλος, απέρριψε τη διατήρηση των εγγυητριών δυνάμεων.

Με αφορμή την παρουσία του στην τελετή αδελφοποίησης του Συλλόγου «Ελπίδα» Ελλάδας και του Ιδρύματος «Ελπίδα» Κύπρου για τα παιδιά με καρκίνο, ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη για την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό, καταθέτοντας την επιστημονική του άποψη επί θεμάτων «υπόστασης» της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά τη λύση, την ώρα που συζητείται η πτυχή οικονομικής στήριξης της λύσης, με συμμετοχή του ΔΝΤ.