11 Ιούλιος 2016, 20:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Ιούλιος 2016, 19:33

Έρχεται χαλάρωση των capital controls

  • Έρχεται χαλάρωση των capital controls
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Έτοιμη να προχωρήσει σε χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων είναι η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, όπως προανήγγειλε το απόγευμα της Δευτέρας από το βήμα της Βουλής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. Όπως αποκάλυψε ο Στουρνάρας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων η ελληνική πρόταση για χαλάρωση των capital controls υποβλήθηκε στους θεσμούς και είναι έτοιμη να ανακοινωθεί, εφόσον λάβει την τελική έγκριση, τις επόμενες ημέρες.

Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά  καταθέσεις που έρχονται μέσω εμβασμάτων από το εξωτερικό μια και το σχέδιο προβλέπει την άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών.

Το νέο χρήμα δηλαδή δεν θα υπόκειται σε κανένα περιορισμό στην ανάληψη μετρητών. Παράλληλα στην πρόταση  προβλέπεται η πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων για παλαιό χρήμα. Όσοι δηλαδή διατηρούν καταθέσεις θα μπορούν να ζητούν την αποδέσμευση χρημάτων για αποπληρωμή ως και του συνόλου των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Επίσης, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα υπολογισμού του ποσού ανάληψης για κάθε φυσικό πρόσωπο στις δύο εβδομάδες από μια που ισχύει σήμερα. Δηλαδή αν κάποιος δεν «σηκώσει» μέσα στην εβδομάδα το ανώτατο όριο των 420 ευρώ να μπορεί στις δύο εβδομάδες να κάνει ανάληψη του διπλάσιου ποσού (840 ευρώ).

Τέλος, για τα ελεύθερα κεφάλαια προτείνεται η αύξηση του ποσού ανάληψης από 10% σε 30%.